Доступність посилання

ТОП новини

У Придністров’ї пообіцяли «не перешкоджати» доступу виборців до дільниць


Вадим Красносельський
Вадим Красносельський

Фактичне керівництво Придністров’я пообіцяло Молдові «не перешкоджати доступу виборців» з сепаратистського регіону до виборчих дільниць на тлі побоювань, що Росія начебто «спробує втрутитися у два ключових голосування, запланованих на 20 жовтня».

Центральна влада в Кишиневі заявила, що у Придністров’ї «позитивно» відреагували на її заклик не «перешкоджати безперешкодному проведенню виборів».

Відомо, що жителі Придністров’я, які хочуть проголосувати, повинні будуть перетнути річку Дністер і потрапити на територію Молдови, де влада зарезервувала для них 30 виборчих дільниць.

У Придністров’ї спочатку з негативно відреагували на відмову Кишинева відкрити виборчі дільниці, заявивши, що це «є доказом того, що молдовський уряд «ігнорує» своїх громадян з лівого берега Дністра».

Вадим Красносельський, фактичний «лідер» Придністров’я, заявив 14 жовтня, що «влада не перешкоджатиме виборчому процесу 20 жовтня».

«Я запевняю вас, що ми забезпечимо вільний прохід громадян», – сказав Красносельський місцевим журналістам.

Прозахідна президентка Мая Санду балотується на другий термін 20 жовтня на виборах, що пройдуть одночасно з референдумом, який вирішить, чи хочуть громадяни Молдови, щоб їхня країна з населенням у 2,5 мільйона людей прагнула до вступу в Європейський союз.

За уряду Санду Молдова отримала статус кандидата в ЄС у 2022 році й розпочала переговори про вступ раніше цього року після того, як підтримала Україну на тлі неспровокованого вторгнення Росії.

Ці два голосування вважають вирішальними для майбутнього колишньої радянської республіки, вони відбуваються на тлі гібридної кампанії дезінформації, яка використовується Росією, щоб утримати Молдову в орбіті Москви.

Сполучені Штати також попередили про кампанію Москви, спрямовану на зрив намірів Молдови інтегруватися в євроатлантичне співтовариство.

«Росія активно працює над підривом виборів у Молдові та її європейської інтеграції», – заявив 15 жовтня журналістам речник Ради національної безпеки Джон Кірбі.

«За останні кілька місяців Москва виділила мільйони доларів, щоб вплинути на президентські вибори в Молдові. Ми вважаємо, що ці гроші пішли на фінансування партій, які вона підтримує, і поширення дезінформації в соціальних мережах на користь їхніх кампаній», – сказав Кірбі.

Раніше Кірбі заявляв, що кінцевою метою Росії є створення в Кишиневі промосковського уряду.

На виборах 20 жовтня Молдова відкриє 228 виборчих дільниць у 37 країнах – майже на 100 більше, ніж на президентських виборах 2020 року. Під час парламентських виборів у липні 2021 року в Росії було відкрито 17 виборчих дільниць. Повідомлення з місць голосування показали, що на такі дільниці приходить мало людей.

У лютому минулого року президентка Молдови Мая Санду заявила про російський план дестабілізації країни. За словами Санду, Москва хоче привести до влади у Кишиневі своїх ставлеників. Про наміри російської сторони молдовським структурам повідомили колеги з українських спецслужб, сказала президентка. На думку Санду, цілі Росії – зупинити євроінтеграцію країни і використати Молдову у війні проти України.

Російське МЗС у відповідь заявляло, що твердження Санду є необґрунтованими. Російське відомство одночасно звинуватило Україну в нагнітанні напруженості й спробах втягнути Кишинів «у жорстку конфронтацію з Росією».

Придністров’я – підтримуваний Росією сепаратистський регіон Молдови, який фактично не підконтрольний Кишиневу з 1992 року. Росія вже понад 20 років тримає в Придністров’ї близько 1700 військових.

Форум

XS
SM
MD
LG