Дозвіл використовувати далекобійну зброю по цілях у РФ обговорять на «Рамштайні» 12 жовтня – Рютте

Президент України Володимир Зеленський (праворуч) і генеральний секретар НАТО Марк Рютте потискають один одному руки під час пресконференції в Києві, Україна, 3 жовтня 2024 року

Україна має право себе захищати, а нанесення ударів по військових цілях агресора, передбачене міжнародним правом, сказав новопризначений генеральний секретар НАТО Марк Рютте на пресконференції з Володимиром Зеленським у Києві.

Рютте зазначив, що це не можна вважати порушенням червоних ліній, адже єдина країна, яка їх порушує – це Росія.

«Росія веде цю незаконну війну і це означає, що збиття російських винищувачів і ракет до того, як вони можуть бути використані для атак по цивільній інфраструктурі може допомогти в цьому», – сказав Рютте.

За словами генсека, питання дозволу застосовувати далекобійну зброю по військових обʼєктах у росії обговорять з президентом США Джо Байденом на засіданні у форматі «Рамштайн» 12 жовтня.

Також Генсек наголосив, що питання обмежень на удари – це не питання НАТО, адже кожна країна альянсу ухвалює власне рішення.

Новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте прибув до Києва у четвер, 3 жовтня.

30 вересня Президент Володимир Зеленський заявив у відеозверненні, що Україна й американські партнери працюють над питаннями, які обговорювались під час візиту до США, а також готуються до зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн». Він також зазначив, що Україна очікує від партнерів конкретних речей, які б могли посилити українську стратегію.

Читайте також: «Перевернути шахову дошку в цій війні». Удари вглиб Росії наблизять завершення конфлікту?

Раніше Рютте на своїй першій пресконференції на посаді генерального секретаря НАТО заявив, що чим більше допомоги надавати Україні, тим швидше закінчиться війна. А посилення військової допомоги Києву він назвав пріоритетом.

Після чергового влучання Сил оборони по сховищу російських тактичних ракет та керованих авіабомб у Краснодарському краї та у Тверській області РФ президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна зробила це завдяки власним спроможностям і без тих засобів, які «можуть надати партнери і які можуть значно прискорити завершення цієї війни завдяки знищенню російського наступального потенціалу».

На тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ російський лідер Володимир Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Блінкен і Рютте обговорили підтримку України з боку США і НАТО – Держдеп