Рютте припускає, що Україна стане 33-м або 34-м членом НАТО

Марк Рютте назвав шлях України до альянсу незворотнім

Україна в майбутньому приєднається до НАТО і стане 33-м чи 34-м членом Альянсу – про це на зустрічі міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі 17 жовтня заявив генеральний секретар союзу Марк Рютте.

Відповідаючи на питання про заклик Зеленського надати Києву запрошення на вступ до НАТО, Рютте назвав шлях України до альянсу незворотнім.

«Так, у майбутньому НАТО матиме Україну як 33-го, чи 34-го члена. Наразі виглядає, що Україна буде 33-ю», – сказав він.

Читайте також: Науседа про пропозиції Зеленського: цей план про бажання і здатність партнерів підтримувати Україну

Водночас голова альянсу припустив, що теоретично Україну може випередити ще якась країна. Офіційно кандидатом у члени НАТО є Боснія та Герцеговина, членство в союзі в майбутньому без конкретних дат обіцяно також Україні та Грузії.

«Якщо є конкретне питання «Коли?», я не можу дати на нього відповіді зараз, на цей момент», – додав Рютте, зазначивши, що зараз союзники працюють над тим, щоб побудувати «міст» до вступу України до НАТО.

Очікується, що сьогодні в Брюсселі Рютте зустрінеться із президентом України Володимиром Зеленським. Це буде їхня третя зустріч з початку місяця. Сьогодні ж Зеленський презентував план перемоги на саміті лідерів Євросоюзу.

Читайте також: НАТО стандартизує боєприпаси для скорочення витрат і спрощення застосування – Reuters

У зверненні 17 жовтня у дорозі до Брюсселя Зеленський зазначив, що в Брюсселі він також візьме участь у зустрічі Україна – НАТО на рівні міністрів оборони країн НАТО.

Президент України Володимир Зеленський на засіданні Верховної Ради 16 жовтня представив пункти пропонованого ним «плану перемоги» України у війні з Росією. Він складається з п’яти публічних пунктів і кількох засекречених додатків. За словами президента, першим пунктом є запрошення України до НАТО.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Білий дім: Байден не зможе зустрітися із Зеленським у Німеччині, але поговорить з ним незабаром