Reuters: до Росії надійшло 2,3 млрд готівкових доларів і євро, попри санкції

Ці підрахунки, які раніше ніде не фігурували, показують, що Росії вдалося обійти санкції, які блокують імпорт готівки, зазначає Reuters

До Росії, попри заборону США і ЄС експорту банкнот, від березня 2022 року надійшло 2,3 мільярда готівкових доларів і євро, повідомляє агентство Reuters із посиланням на митні дані.

Ці дані, отримані від комерційного постачальника, який фіксує й узагальнює інформацію, що надходить, свідчать про те, що банкноти доларів і євро перевозилися до Росії з таких країн, як ОАЕ й Туреччина, які не запроваджували обмежень на торгівлю з Росією. Країна походження більше ніж половини загальної суми у записах не вказана.

Ці підрахунки, які раніше ніде не фігурували, показують, що Росії вдалося обійти санкції, які блокують імпорт готівки, зазначає Reuters.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЄС погодив нові санкції щодо Білорусі, щоб закрити «найбільшу лазівку» в обмеженнях проти Росії

Митні документи охоплюють період від березня 2022 року до грудня 2023 року. Дані також вказують на різке зростання ввезення готівки безпосередньо перед початком російського повномасштабного вторгнення в Україну. В період від листопада 2021 року по лютий 2022 року до Росії надійшло майже 19 мільярдів у банкнотах доларів і євро, тоді як за попередні чотири місяці – лише 17 мільйонів.

На думку опитаних Reuters експертів, наведені дані майже, напевно, занижують реальні валютні потоки.

Для росіян долари і євро залишаються потрібними для покупок і подорожей – навіть незважаючи на те, що Москва прагне скоротити свою залежність від цих валют.

Уряд США у грудні пригрозив штрафами фінансовим установам, які допомагають Росії обходити санкції.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Кримінальне покарання за обхід санкцій проти Росії: Рада ЄС ухвалила закон