Доступність посилання

ТОП новини

Маловідомі компанії з ОАЕ придбали десятки танкерів для «тіньового флоту» РФ – FT


Танкер, здатний перевозити зріджений природний газ, пливе в Арктиці, архівне фото, 2012 рік
Танкер, здатний перевозити зріджений природний газ, пливе в Арктиці, архівне фото, 2012 рік

За останній рік маловідомі компанії скупили десятки танкерів, здатних перевозити зріджений природний газ (ЗПГ), ймовірно, для російського «тіньового флоту», пише Financial Times.

Як зазначили джерела видання у судноплавній галузі, танкери купують компанії, про які раніше не було відомо. Більшість із цих фірм зареєстровані в Об’єднаних Арабських Еміратах, країні, яка стала після початку війни в Україні центром торгівлі російськими енергоносіями, пише FT.

За даними консалтингової компанії Windward, компанії з ОАЕ стали скуповувати танкери для перевезення газу ще в другому кварталі 2023 року. Відтоді понад 50 суден змінили власників, хоча раніше такі правочини були великою рідкістю, зазначає видання.

В аналітичній компанії Kpler, яка відстежує морські вантажоперевезення, зазначають, що деякі з нещодавно придбаних танкерів тепер ходять маршрутами, які використовуються для транспортування російського газу.

За даними найбільшого судноплавного брокера SSY, зростання попиту вже призвело до росту цін на дешевші та менш ефективні судна для перевезення газу, яким понад 15 років. «Ринок старих суден для зрідженого природного газу із паровими турбінами скоротився у зв’язку з посиленням екологічних норм, а також зі значним покращенням технології роботи двигунів. Але зараз спостерігаємо зростання вартості суден цього типу. Можливим поясненням може бути те, що вони потрапляють у тіньовий флот», – сказав керівний директор із ЗПГ у SSY Тобі Дуніпейс.

У червні 2024 року Євросоюз затвердив 14-й пакет санкцій щодо Росії, в якому, серед іншого, було передбачено обмеження щодо російського ЗПГ. Зокрема, влада ЄС запровадила заборону на його транзит через європейські порти, а також заборонила реекспорт російського газу.

З грудня 2022 року діє цінова стеля на російську нафту, встановлена країнами Заходу. Після його запровадження Росія стала використовувати для експорту нафти так званий «тіньовий флот» – старі танкери, які відключають маячки, щоб їх не бачили системи стеження. Через рік агентство Bloomberg підрахувало, що обхід обмежень обійшовся Росії в 11 мільярдів доларів – тобто менше, ніж вона заробила на продажі нафти лише за жовтень 2023 року.

Форум

XS
SM
MD
LG