Доступність посилання

ТОП новини

ЄС погодив нові санкції щодо Білорусі, щоб закрити «найбільшу лазівку» в обмеженнях проти Росії


Польські прикордонники патрулюють кордон ЄС із Білоруссю
Польські прикордонники патрулюють кордон ЄС із Білоруссю

Посли країн ЄС досягли принципової згоди щодо нових санкцій щодо Білорусі, повідомило бельгійське представництво у Раді ЄС.

«Цей пакет посилить наші заходи у відповідь на вторгнення Росії в Україну, включно з боротьбою з обходом санкцій», – ідеться в повідомленні.

В окремій заяві Бельгії, яка головує в Раді ЄС, зазначається, що нові обмеження «закривають найбільшу лазівку в санкційному режимі», передає Reuters.

За словами одного з європейських дипломатів, санкції стосуються товарів подвійного призначення, у тому числі чипів, які використовуються в побутових приладах, а також передових технологій та військової продукції.

Deutsche Welle зазначає, що питання нових санкцій проти Білорусі було терміново винесене на порядок денний, оскільки це засідання послів під керівництвом Бельгії є останнім. Із 1 липня Євросоюз за принципом ротації очолить Угорщина.

«За останні місяці стало очевидним, що основний обхід санкцій (проти Росії) відбувається через Білорусь. Коли ми вели переговори щодо 14 пакетів, ми зосередилися лише на Росії, але залишається лазівка, яку необхідно закрити», – зазначило дипломатичне джерело DW у Брюсселі.

24 червня Євросоюз затвердив 14-й пакет санкцій проти Росії через війну в Україні. Санкції стосуються 116 осіб і компаній, а також запроваджується заборона на транзит російського зрідженого природного газу через європейські порти. ЄС продовжить закуповувати такий газ із Росії, але заборонить його реекспорт. Також ЄС запровадив обмеження щодо «тіньового» російського флоту, під санкції потрапили 27 суден. Їм заборонили входити до європейських портів, компаніям ЄС заборонили надавати їм послуги.

Форум

XS
SM
MD
LG