«Усі молоді люди мають пройти через армію» – голова путінської Ради з прав людини про призов у РФ

Росія з лютого 2022 року веде повномасштабну війну проти України

Голова Ради з прав людини при президентові Росії Валерій Фадєєв закликав повернути загальний призов до армії, тому що «світ перебуває у стані довгої війни». Про це він сказав 11 вересня в доповіді «Про образ майбутнього» на юридичному форумі в Бєлгородському державному університеті, повідомляє регіональне видання «Мир Белогорья».

«Я вважаю, треба повернутися до справжнього загального призову. У нас зараз третина чи навіть чверть молодих людей проходить через армію. Я не закликаю влаштувати мобілізацію та відправити молодих людей на фронт, зрозумійте правильно. Не про це йдеться. Я вважаю, що кожна молода людина, незалежно від її здоров’я, – якщо нездорова, нехай на кухні служить, – усі молоді люди повинні пройти через армію, тому що світ перебуває в стані довгої війни», – сказав Фадєєв.

За словами чиновника, багато молодих людей, які виїхали з Росії після оголошення так званої «часткової» мобілізації, закінчили добрі університети, але «не здобули гідної освіти, оскільки не розуміють, як влаштований світ і життя в цьому світі».

Фадєєв також навів цифри витрат на оборону, зазначивши, що зараз у РФ вони становлять близько 8% ВВП, раніше було 3% ВВП, а в СРСР вони сягали 13% ВВП. «Дехто скаже: ви хочете гармати замість масла. Ні, не буде гармат — не буде й масла. Моя позиція дуже проста, потрібно на оборону витрачати стільки, скільки треба для своєї безпеки», – додав очільник путінської Ради з прав людини.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Росії указом Путіна збільшили одноразові виплати контрактникам для війни проти України

Росія з лютого 2022 року веде повномасштабну війну проти України. У вересні 2022 року президент РФ оголосив так звану «часткову» мобілізації (яка формально триває досі, указу про її завершення немає). Разом із цим зберігається призов до армії на строкову службу чоловіків віком від 18 до 30 років. Упродовж 2023 і 2024 років головним механізмом поповнення лав армії, яка веде війну, є укладення контрактів із міністерством оборони РФ. Плата за укладення такого контракту постійно зростає, і в Москві вже сягає 1,9 мільйона рублів.