Доступність посилання

ТОП новини

У РФ призовникам закриють виїзд із країни – ЗМІ


Російські призовники у військкоматі, фото ілюстративне
Російські призовники у військкоматі, фото ілюстративне

Восени 2024 року російським призовникам та мобілізованим, які отримали електронні повістки до військкомату, заборонять виїзд із Росії, повідомили 11 липня кілька засобів інформації.

Відповідні законодавчі норми російська влада схвалила раніше. Восени має запрацювати електронний реєстр повісток, із запуском якого має автоматично розпочатися дія обмежень.

Одним із перших інформацію про це опублікувало видання «Медуза», яке виявило тендер на реалізацію «інформаційного обміну» між міністерством оборони та ФСБ даними про росіян, яким військкомати відправили повістки «в електронному вигляді». Підрядником став науково-дослідний інститут «Восход», який і здійснюватиме передавання до прикордонної служби ФСБ «списку всіх осіб, які підлягають призову на військову службу і мають тимчасове обмеження на виїзд за межі РФ».

Згідно з тендером, замовлення НДІ «Восход» має виконати до осіннього призову, який зазвичай розпочинається 1 жовтня. Формально термін виконання всього контракту спливає 29 листопада, тобто реєстр повинен запрацювати ще під час осіннього призову.

У грудні 2023 року Володимир Путін дав розпорядження про те, що осінній призов 2024 року має відбутися з використанням нових електронних реєстрів повісток. Більшість юристів вважають, що всі обмеження, пов’язані з розпорядженням, стосуватимуться як строковиків, так і мобілізованих, і виїзд за кордон їм заборонять одразу після розміщення електронної повістки в реєстрі.

Чутки про те, що в Росії настане друга масштабна хвиля мобілізації, виникали періодично впродовж усього 2023 року. Останнім часом про це регулярно говорять військові експерти, зазначаючи, що російська влада не відмовляється від масштабного наступу на кілька ще не окупованих територій України, а для цього армії потрібно набагато більше живої сили. Представники влади неодноразово заявляли, що в другій хвилі мобілізації немає потреби; аналогічні заяви лунали і перед початком мобілізації восени 2022 року.

Форум

XS
SM
MD
LG