Війська РФ дедалі частіше використовують боєприпаси з отруйними речовинами – ОСУВ «Таврія»

За останній тиждень війська РФ близько 50 разів скидали з безпілотників гранати із речовиною задушливо-сльозогінної дії. Фото ілюстративне

Російські війська дедалі частіше використовують боєприпаси з отруйними речовинами, повідомив речник Об’єднаного пресцентру Сил оборони ОСУВ «Таврія» Дмитро Лиховій.

«За останній тиждень вони близько 50 разів скидали з безпілотників гранати із речовиною задушливо-сльозогінної дії, типу хлорпікрин. Тільки за минулу добу зафіксовано 15 таких скидів боєприпасів», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, майже всі ці 15 скидів були в смузі оборони на Запорізькому напрямку.

«Це коли ворог не може взяти наші окопи класичними артилерійськими ударами або дронами, він тоді застосовує отакий сльозогінний газ», – додав Лиховій.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський 20 лютого заявив, що на Запоріжжі та Донеччині російські війська поновили застосування отруйних речовин.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Хімічна зброя? Так, стикався. Розмова з нейрохірургом, капітаном медслужби Андрієм Гуком

Станом на січень 2024 року, за даними Генштабу ЗСУ, Росія від початку широкомасштабного вторгнення застосувала хімічну зброю в Україні щонайменше 626 разів. У повідомленні зазначається, що динаміка хімічних атак зростає – вже у січні було зафіксовано 51 випадок.

Наприкінці грудня минулого року один із випадків підтвердили в американському Інституті вивчення війни (ISW). Аналітики звернули увагу на 810-ту бригаду морської піхоти ЧФ РФ, що «навмисно використовує хімічну зброю проти українських військ, що є очевидним порушенням Конвенції про заборону хімічної зброї, учасником якої є Росія».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час