Генсек НАТО закликав союзників ігнорувати ядерні погрози Путіна

Союзники по НАТО «не мають боятись ядерного брязкання зброєю російського лідера Володимира Путіна, бо альянс сильний і може відповісти на будь-які загрози», зазначив Марк Рютте

Союзники по НАТО «не мають боятись ядерного брязкання зброєю російського лідера Володимира Путіна, бо альянс сильний і може відповісти на будь-які загрози», зазначив новий генсек НАТО Марк Рютте в інтерв’ю виданню Sky News.

За словами Рютте, щорічні ядерні навчання країн-членів НАТО, які розпочнуться наступного тижня, «дають чіткий сигнал противникам, що ми готові відповісти на будь-яку загрозу».

«НАТО сильний. Ми можемо протистояти будь-якому супротивнику. У нас є все необхідне для того, щоб гарантувати безпеку і захищеність НАТО і те, що ми можемо дати відсіч будь-якій загрозі. І нас ніколи не залякає будь-хто поза межами НАТО, хто намагатиметься нам погрожувати. Тож це марна справа, краще б він (президент РФ Володимир Путін – ред.) це припинив», – заявив Рютте.

Відповідаючи на питання, чи повинні союзники по НАТО прислухатися до «брязкання російської зброї», Рютте відповів: «ні, не повинні, і вони не прислухаються».

Він наголосив, що «життєво важливо продовжувати підтримувати Україну зброєю, навчанням і фінансуванням, щоб Володимир Зеленський мав якомога сильнішу позицію для будь-яких майбутніх переговорів».

Відповідаючи на запитання, чи не ослаблює Україну те, що союзники, такі як Велика Британія і США, досі не надали дозволу Києву на використання своїх далекобійних озброєнь проти цілей на території Росії, зокрема на крилаті ракети Storm Shadow, глава НАТО сказав: «Я не впевнений, що це так».

«Щоб бути абсолютно ясним, головне питання тут полягає в тому, щоб військова допомога продовжувала надходити в Україну, щоб ми нарощували також промислове виробництво в Україні, допомагали їм з цією масивною логістикою. Одна система озброєнь не змінить результат війни», – вважає генсек НАТО.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Кремлі думають, чим замінити ядерні погрози, які «нікого не лякають» – ЗМІ

Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь на тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ.

За його словами, Росія в оновленій редакції своєї ядерної доктрини планує розглядати як спільний напад агресію з боку будь-якої неядерної держави, але за участю чи за підтримки ядерної країни. Путін зазначив, що Москва розглядатиме можливість застосування ядерної зброї вже при отриманні «достовірної інформації про масований старт засобів повітряно-космічного нападу». Йдеться про літаки стратегічної і тактичної авіації, крилаті ракети, безпілотники, гіперзвукові й інші літальні апарати.

В Офісі президента України назвали слова Путіна черговим «ядерним шантажем».

7 вересня директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільям Бернс, коментуючи погрози Росії застосувати ядерну зброю, заявив, що Путін продовжуватиме періодично погрожувати прямою конфронтацією Заходу, але ці погрози не повинні залякати Захід.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Немислиме: який би вигляд мала ядерна війна в Європі?