Доступність посилання

ТОП новини

Ядерні заяви Путіна не мають зупинити НАТО у підтримці України – Столтенберґ


Члени НАТО не повинні зупинятись в наданні більшої військової допомоги Україні через «безрозсудну російську ядерну риторику» президента РФ Володимира Путіна, каже Єнс Столтенберґ
Члени НАТО не повинні зупинятись в наданні більшої військової допомоги Україні через «безрозсудну російську ядерну риторику» президента РФ Володимира Путіна, каже Єнс Столтенберґ

Члени НАТО не повинні зупинятись в наданні більшої військової допомоги Україні через «безрозсудну російську ядерну риторику» президента РФ Володимира Путіна, зазначив в інтерв’ю агентству Reuters заявив Єнс Столтенберґ, який залишає посаду голови НАТО.

Столтенберґ відреагував на зміну у ядерній доктрині РФ минулого тижня, зокрема на заяву про те, що «Москва вважатиме будь-яку атаку на неї за підтримки ядерної держави спільною атакою».

«Те, що ми бачимо – це патерн безрозсудної російської ядерної риторики і заяв, і (ця заява президента РФ Володимира Путіна – ред.) вписується в цей шаблон. Щоразу, коли ми посилювали нашу підтримку новими типами озброєнь, росіяни намагалися нам перешкодити. Вони не досягли успіху, і цей останній випадок не повинен завадити союзникам по НАТО підтримувати Україну», – сказав генсекретар НАТО.

Він додав, що НАТО не виявило «жодних змін» у ядерній політиці Росії, «які б вимагали якихось змін з нашого боку».

Столтенберґ також підкреслив, що «найбільшим ризиком для НАТО» може бути перемога Путіна в Україні.

Генсекретар НАТО заявив, що «будь-яке закінчення війни шляхом переговорів повинно включати гарантії безпеки для України з боку західних держав, насамперед США». В іншому випадку, за його словами, «Росія не поважатиме жодних ліній, накреслених на карті, за які вона не повинна виходити».

«Коли узгоджується якась лінія – чи то міжнародно визнаний кордон, чи інша лінія припинення вогню, ми повинні бути абсолютно впевнені, що війна там закінчується. Поки що ми бачимо, що Росія атакує, вичікує, а потім знову атакує», – сказав він, маючи на увазі попередні домовленості, спрямовані на припинення війни між Росією та Україною.

«Я не думаю, що ми можемо змінити думку президента Путіна (щодо України – ред.), але ми можемо змінити його розрахунки, продемонструвавши, що ціна продовження війни настільки висока, що для нього краще сісти і прийняти Україну як суверенну незалежну державу», – сказав Столтенберґ.

Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь на тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ.

За його словами, Росія в оновленій редакції своєї ядерної доктрини планує розглядати як спільний напад агресію з боку будь-якої неядерної держави, але за участю чи за підтримки ядерної країни. Путін зазначив, що Москва розглядатиме можливість застосування ядерної зброї вже при отриманні «достовірної інформації про масований старт засобів повітряно-космічного нападу». Йдеться про літаки стратегічної і тактичної авіації, крилаті ракети, безпілотники, гіперзвукові й інші літальні апарати.

В Офісі президента України назвали слова Путіна черговим «ядерним шантажем».

7 вересня директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільям Бернс, коментуючи погрози Росії застосувати ядерну зброю, заявив, що Путін продовжуватиме періодично погрожувати прямою конфронтацією Заходу, але ці погрози не повинні залякати Захід.

Форум

XS
SM
MD
LG