«Йди додому, Іване»: у Празі пікетували російське посольство у пам’ять про 1968 рік

Пікет біля посольства Росії в Празі в пам'ять про 1968 рік. Прага, 20 серпня 2024 року

20 серпня 2024 року поблизу російського посольства в Празі кілька чеських та українських громадських організацій влаштували мітинг, який вшанував пам’ять окупації Чехословаччини країнами Варшавського договору, яка почалася 21 серпня 1968 року.

Організатори протесту провели паралелі між окупацією Чехословаччини та війною Росії проти України і висловили солідарність з українською боротьбою за свободу і незалежність.

«Для нас окупація Чехословаччини була дуже травматичним досвідом, який ми відчуваємо до сьогодні. Ми зібралися сьогодні, аби згадати ті трагічні події та висловити солідарність Україні й нашу щиру підтримку», – розповіла Радіо Свобода координаторка акції Андріана Черна.

Пікет біля посольства Росії в Празі в пам'ять про 1968 рік. Прага, 20 серпня 2024 року

Радянські війська перетнули кордон Чехословаччини в ніч з 20 на 21 серпня, тому організатори вирішили провести захід після настання темряви й запалили бенгальські вогні як «символ надії».

Поблизу посольства РФ у Чехії також прозвучала пісня «Йди додому, Іване», гасло, яке використовували чехи під час вторгнення у 1968 році.

Проєкція з таким самим написом «Йди додому, Іване» і «Go home, Russians» також з’явилася у вівторок ввечері, 20 серпня, на будівлі чеського уряду. Цю акцію підготувала організація «Подарунок для Путіна» (президента РФ Володимира Путіна – ред,), яка від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну регулярно влаштовує акції на підтримку Києва.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Кулемети і танки безсилі проти думок та етичної сили людей» – Вацлав Гавел
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Радянська окупація Чехословаччини: що схожого із Україною, і в чому різниця
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Гітлер не сприймав Чехію так само, як зараз у Росії заявляють, що Україну хтось вигадав» – дослідник про Судетську кризу 1938 року