Варшава вишле 10 співробітників генконсульства Росії в Познані

Консульство Росії в Познані (фото poznan.mid.ru)

Через закриття в Познані російського генерального консульства 10 його співробітників мають залишити Польщу. Про це у розмові з агентством PAP повідомив представник польського МЗС Павел Вроньський. Він уточнив, що Варшава висилає трьох дипломатів, п’ять адміністративно-технічних працівників та двох співробітників, які не встигли отримати акредитацію.

Про те, що Польща закриває російську дипмісію у Познані, стало відомо 22 жовтня. Варшава тоді заявила, що причиною стали підозри щодо спроб улаштувати диверсії на польській території.

Москва обіцяла заходи у відповідь. 24 жовтня представниця відомства Марія Захарова закликала польських дипломатів підготуватись до від’їзду. «Польським дипломатам приготуватися. Пожирували в Росії, час і честь знати», – сказала Захарова в коментарі офіційній інформагенції «РИА Новости».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: МЗС Польщі: у Познані закриють російське консульство

Російське консульство в Познані було відкрите в 1946 році. У 1948–1960 роках місія припиняла роботу. У 1971 році вона була перетворена на генеральне консульство. У Польщі продовжує роботу посольство у Варшаві, генеральні консульства в Гданську та Кракові.

У Росії працюють посольство Польщі в Москві та три генеральні консульства – в Санкт-Петербурзі, Калінінграді та Іркутську.

У Варшаві зазначають, що роль Польщі як вузла для транспортування військових вантажів для України зробила країну об’єктом для російського шпигунства, диверсій та підпалів. Влада інших західних країн, поряд із Польщею, за останні місяці не раз висловлювала оцінки, що за частиною злочинів у Європі, включно з підпалами заводів та критично важливих об’єктів інфраструктури, фізичними нападами, стоять агенти, фінансовані Росією. Москва звинувачення заперечує.