Поліція: кількість загиблих через повені в Польщі зросла до дев’яти людей

Затоплена вулицґ в місті Ниса, південно-західна Польща, 17 вересня 2024 року

У південно-західній частині Польщі під час прибирання території після повені виявлено тіла ще двох загиблих людей. Таким чином, загальна кількість жертв у результаті стихійного лиха зросла до дев’яти, повідомляє місцева поліція у мережі X

«У повітах Клодзко та Ниса під час прибирання території після повені виявлено два тіла. Поліція Опольського та Нижньосілезького воєводств виконує слідчі дії на місцях під наглядом окружної прокуратури в Клодзко та окружної прокуратури в Прудніку. Ідентифікаційні заходи тривають. Обставини загибелі вказують на те, що це можуть бути восьма і девʼята жертви, які загинули на постраждалих від повені регіонах», – йдеться в повідомленні.

Раніше стало відомо, що через повінь у країні внесуть зміни до проєкту бюджету на наступний рік, загалом на наслідки стихійного лиха планують направити близько 23 млрд злотих (приблизно 6 млрд доларів).

У Польщі розширили зону стихійного лиха, додавши до неї місто Легніцу і гміну Менткув у Нижньосілезькому воєводстві. Загалом стан стихійного лиха запроваджено в Польщі на 30 днів у частинах чотирьох воєводств Польщі (Нижньосілезькому, Опольському, Сілезькому і Любуському), він діятиме до 16 жовтня. У це розпорядження вже кілька разів вносилися зміни, зокрема розширювалася зона стихійного лиха. Раніше було відомо про 7 загиблих внаслідок повені на півдні та південному заході Польщі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна запропонувала допомогу в подоланні наслідків повеней шести країнам – Зеленський

Польський уряд 16 вересня оголосив режим стихійного лиха в місцях, які постраждали від повені, це переважно на кордоні з Чехією на південному заході Польщі. Там прорвало кілька протипаводкових гребель. Критична ситуація склалася в місті Глухолази. Одним із найбільш постраждалих міст є Клодзько, де тисячі людей залишилися без електрики та зв’язку.

Причиною катаклізму став потужний циклон «Борис» над Центральною Європою. Серед постраждалих країн Польща, Чехія, Німеччина та Словаччина. Дощова погода протримається, за прогнозами синоптиків, до вівторка.

Смертоносна стихія. Як повінь руйнує будинки та забирає життя людей у Центральній та Східній Європі (фотогалерея)