ПАРЄ закликає «збільшити тиск» на Росію для звільнення українських полонених – резолюція

За документ проголосували 74 члени ПАРЄ, проти – жоден

Парламентська асамблея Ради Європи 2 жовтня ухвалила резолюцію «Зниклі безвісти, військовополонені та цивільні в ув’язненні внаслідок агресії Російської Федерації проти України». За документ проголосували 74 члени ПАРЄ, проти – жоден.

Документ, поміж іншого, вказує на численні порушення прав військовополонених та цивільних, які перебувають в російському ув’язненні.

Читайте також: Катування полонених в РФ є широко розповсюдженими і мають систематичний характер – Комісія ООН

«Асамблея закликає до нового імпульсу для посилення тиску на Російську Федерацію з метою забезпечення звільнення цих ув’язнених і полонених», – йдеться в тексті.

ПАРЄ також підкреслює важливість посилення міжнародних механізмів для виявлення та висвітлення порушень Росією міжнародного гуманітарного права.

Міністерство закордонних справ привітало ухвалення резолюції, вказавши, що вона «підкреслює глибоке занепокоєння міжнародної спільноти» щодо долі військовополонених та цивільних в’язнів.

Читайте також: Цивільні після російського полону: чому їх мобілізують до ЗСУ?

«Україна висловлює глибоку вдячність членам ПАРЄ за їхню непохитну підтримку та солідарність. Ця резолюція є важливим кроком до відновлення справедливості, забезпечення відповідальності та привернення уваги до гуманітарних проблем, що виникли внаслідок триваючої агресії», – заявляє відомство.

13 вересня Росія та Україна обмінялися утримуваними особами за формулою «49 на 49». 14 вересня в Україну повернулися ще 103 бійці, і серед них також були захисники Маріуполя.

Your browser doesn’t support HTML5

Україна заявляє про масові вбивства полонених російськими військами: відео з дрона