Напередодні виступу в Європарламенті Орбан заявив, що поточна стратегія щодо України «не працює»

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан дає пресконференцію в Страсбурзі, Франція, 8 жовтня 2024 року

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, якого Захід критикує за його часто дружню до Росії позицію, заявив, що Україна не може виграти у війні з РФ, і знову наполягав на переговорах.

«Ми не хочемо нічого блокувати. Ми просто хочемо переконати європейських лідерів змінити свою стратегію [щодо України], тому що поточна стратегія не працює», – сказав Орбан журналістам 8 жовтня.

«Якщо ви не можете перемогти на полі бою – ви повинні спілкуватися, ви повинні вести переговори, ви повинні мати припинення вогню», – додав він.

Орбан перебуває в Страсбурзі, щоб виступити перед Європарламентом 9 жовтня на тлі шестимісячного головування цієї центральноєвропейської країни в ЄС.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Bloomberg: у ЄС шукають можливість подолати вето Угорщини на кошти Фонду миру для України

Популістський уряд Орбана підтримував зв’язки з Москвою, незважаючи на повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року. Орбан виступав проти допомоги Києву, а також викликав критику в ЄС своїм все більш авторитарним правлінням і зв’язками з Китаєм.

Мартон Ньєкіцкі, угорський активіст і міський радник опозиційної Демократичної коаліції Угорщини, перервав пресконференцію Орбана, кинувши в прем’єр-міністра пачку чогось, схожого на банкноти.

«За скільки ви продали країну? За скільки ви зрадили країну, пане прем’єр-міністре?» – вигукнув Ньєкіцкі.

Охоронець затримає активіста на пресконференції Віктора Орбана у Страсбурзі 8 жовтня

«Він продався [президенту Росії Володимиру] Путіну. Він продався [китайському лідеру] Сі Цзіньпіну!», – додав активіст.

На опублікованому в інтернеті відео видно, як Ньєкіцкі підходить до Орбана, перш ніж його виводять із залу.

Орбан сказав журналістам, що кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп – у разі його обрання – негайно розпочне роботу над мирною угодою для України, не чекаючи інавгурації 20 січня, і що лідери ЄС повинні бути готові. За законом і традицією новообрані президенти США не беруть участі у визначенні урядової політики до вступу на посаду.

Орбан давно підтримує Трампа, який, на думку критиків, намагатиметься змусити Україну погодитися на умови Росії, які є неприйнятними для Києва.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Україна і Угорщина. Як Орбан впливає на угорську громаду на Закарпатті?