Доступність посилання

ТОП новини

Bloomberg: у ЄС шукають можливість подолати вето Угорщини на кошти Фонду миру для України



Це дозволило б у майбутньому надходженню коштів залежати від згоди вкладників, а не від одностайної підтримки.
Це дозволило б у майбутньому надходженню коштів залежати від згоди вкладників, а не від одностайної підтримки.

У Євросоюзі розглядають можливість дозволити державам-членам робити добровільні внески до Європейського фонду миру, щоб уникнути блокування Угорщиною допомоги Україні, оскільки понад 6 мільярдів євро заблоковані вже кілька місяців. Про це виданню Bloomberg повідомили люди, знайомі з ходом дискусій, які говорили на умовах анонімності.

Це дозволило б у майбутньому надходженню коштів залежати від згоди вкладників, а не від одностайної підтримки.

Угорщина більше року голосувала за припинення виплат, що змусило держави-члени шукати інші шляхи. Наразі незрозуміло, яку підтримку отримає цей план, оскільки багато ключових рішень блоку потребують одностайності. Посли ЄС зустрінуться у вівторок, щоб обговорити деталі, повідомляють джерела.

Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан все частіше виступає проти зусиль ЄС з надання допомоги Україні у боротьбі з російською агресією. Він спровокував різку критику з боку лідерів ЄС, здійснивши дипломатичний візит до Москви на переговори з російським президентом Володимиром Путіним у липні (одразу після візиту до Києва).

Країни-члени ЄС чітко дали зрозуміти, що вони не підтримують позаштатну діяльність Орбана. Європейська комісія заявила, що не відправлятиме високопосадовців на низку зустрічей в Угорщині, навіть коли країна півроку головує в ЄС на ротаційній основі.

Непримиренність Угорщини щодо фінансування України вже викликала дискусії серед дипломатів про те, як захистити допомогу від вето.

У липні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Будапешт блокуватиме відшкодування коштів Євросоюзу державам-членам, які надали Україні боєприпаси, доки Київ не дозволить транзит нафти від російського «Лукойлу».

У Єврокомісії вивчили ситуацію довкола поставок нафти «Лукойл» Угорщині й Словаччині, що здійснювалися територією України й припинилися після запровадження нею санкцій проти російської компанії. Підстав для занепокоєнь не бачать.

У Єврокомісії вказали, що отримали від української влади підтвердження, що транзит сирої нафти з Росії до Угорщини і Словаччини не зазнав впливу, оскільки «Лукойл» не є її власником.

Форум

XS
SM
MD
LG