Орбан закликав угорців «чинити опір» Брюсселю

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступає у Будапешті 23 жовтня під час акції зі вшанування пам’яті антирадянського повстання 1956 року

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 23 жовтня закликав своїх співгромадян «чинити опір» Європейському союзу, заявивши, що Брюссель намагається повалити його уряд.

Виступаючи на церемонії, присвяченій повстанню 1956 року проти радянських репресій, яке було жорстоко придушене Червоною армією, Орбан, який вважається найближчим союзником Москви в Європейському союзі, сказав, що ЄС хоче встановити «маріонетковий уряд», оскільки «незалежна угорська політика є неприйнятною для Брюсселя».

Він не надав ніяких доказів на підтримку своїх тверджень під час промови, яку раніше Орбан використовував для порівняння ЄС із Радянським Союзом перед тисячами своїх прихильників. У цьогорічному виступі він сказав, що уроки 1956 року «говорять нам, що ми можемо боротися лише за одне: Угорщину й угорську свободу».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Орбана «лякає» план перемоги Зеленського, він закликав до припинення вогню і переговорів

Орбан також заявив, що «вся європейська економіка втягнута» у війну в Україні, яка «стає все кривавішою й відчайдушнішою» без жодних ознак того, коли вона завершиться, тоді як європейські лідери «віддаються ілюзіям» перемоги.

«Ми знаємо, що вони хочуть змусити нас вступити у війну, що вони хочуть нав’язати нам своїх мігрантів... і передати наших дітей гендерним активістам», – сказав він у промові зі сцени, встановленої в парку Мілленаріш у Будапешті.

За словами Орбана, існує план, згідно з яким після «перемоги на східному фронті» Україна зі своєю посиленою армією замінить американців, щоб гарантувати безпеку Європи.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Вам тут не раді»: євродепутати та Орбан обмінялися критикою на засіданні Європарламенту

«Це означає, що ми, угорці, можемо одного ранку прокинутися і побачити слов’янських солдатів, які знову йдуть зі сходу і дислокуються в Угорщині, – сказав він. – Ми цього не хочемо».

Ідея заміни американських вояків в Європі українськими після війни міститься в «плані перемоги», який раніше презентував президент Володимир Зеленський. За словами голови держави, Україна пропонує інтегрувати свій військовий контингент в європейську систему безпеки з огляду на те, що українська армія має «реальний досвід сучасної війни», зокрема, застосування західної зброї і взаємодії з військовими НАТО.

«Цей український досвід має бути використаний для зміцнення оборони альянсу й гарантування безпеки у Європі», – заявив Зеленський.

При цьому президент Парламентської асамблеї НАТО й американський конгресмен Джеррі Конноллі в інтерв’ю Радіо Свобода відкинув цю пропозицію Зеленського як «недоречну» і «навіть шкідливу». «США повинні бути в Європі», – сказав він.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія копіює СРСР: чому Будапешт забув про 1956 рік?

ЄС затримав мільярди євро фінансової допомоги Угорщині на тлі суперечок через політику Орбана, яку широко критикували за підрив верховенства права в цій центральноєвропейській країні. Обидві сторони також місяцями сперечалися щодо допомоги Україні, міграції, звинувачень у нецільовому використанні коштів блоку і порушення його законів.

23 жовтня опозиційний угорський політик Петер Мадьяр у своєму виступі перед тисячами прихильників на окремому вшануванні пам’яті повстання 1956 року, заявив, що угорці «обдурені й ошукані» партією Орбана «Фідес».

Орбан «не мав повноважень зраджувати спадщину 1956 року, не мав повноважень служити російським інтересам», – заявив Мадьяр, президент проєвропейської партії «Тиса».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Країни ЄС обговорять нові санкції проти РФ, коли Польща перебере головування в Угорщини – Politico