9% українців готові на визнання окупованих територій частиною РФ заради припинення війни – опитування

Частина мапи України, червоним кольором позначені окуповані території

Більшість українців, як і раніше, не готова виконувати вимоги Росії задля завершення війни, свідчать дані опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 8 до 15 серпня 2024 року.

«На визнання окупованих територій частиною РФ навіть заради припинення війни готові піти лише 9% українців (у серпні 2023 року – менш як 5%), а неприйнятним це вважає 81% (у серпні 2023 року – 90%), причому незалежно від віку респондентів. Так само це неприйнятно для більшості у всіх макрорегіонах: на Заході і в Центрі – по 84%, на Півдні – 76%, на Сході – 72%», – ідеться в повідомленні.

Близько третини українців (32%) вважають, що початок переговорів з Росією про припинення війни можливий лише після звільнення всіх українських територій, установили дослідники.

«У ставленні до умов для переговорів є певні регіональні відмінності. Так, готовність до переговорів вже зараз без особливих передумов найчастіше фіксується на Півдні (36%) і Сході (27%), тоді як на Заході і в Центрі цей показник становить 15%. Водночас у безперспективності ідеї домовлятися з Росією не лише зараз, але й загалом, переконані дещо більше на Заході (21%) і меншою мірою на Півдні (13%)», – інформують у Фонді «Демократичні ініціативи».

Соціологи опитали 2017 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах, які не є окупованими, і в місцевостях, де не тривають бойові дії.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Опитування: третина українців готова до переговорів із Росією лише після звільнення окупованих територій