«Охматдит» ми відновимо – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні пообіцяв, що влада відновить провідну дитячу лікарню країни.

«Є перше рішення – 100 мільйонів гривень на підтримку «Охматдиту». Буде ще 300 мільйонів. Будуть і інші рішення і для Києва, і для міст Дніпровщини, і Донеччини – усіх обов’язково ми підтримаємо. Всім дітям, усім сім’ям – усім, хто постраждав, допоможемо», – сказав глава держави.

Президент подякував також «усім нашим людям, які підтримали «Охматдит», які збирають на UNITED24, які допомагають: компаніям, волонтерам – усім, хто об’єднався зараз».

Зеленський окремо згадав лідерів та інших представників країн світу, «хто вчора й сьогодні засудив російський терор».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Менше ніж за добу на відновлення «Охматдиту» задонатили 250 мільйонів гривень – Федоров

Уранці 8 липня російські війська завдали масованого удару по Україні. Серед інших об’єктів, під російський ракетний удар потрапило одне з приміщень дитячої лікарні «Охматдит» у Києві. Постраждав корпус, де були діти на діалізі.

Аварійно-рятувальні роботи на території «Охматдиту» завершені. За даними МВС, внаслідок російської атаки на цій локації двоє людей загинули. По медичну допомогу звернулися 32 поранених.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Удар по лікарні «Охматдит». Київ, Дніпро, Кривий Ріг... Все, що відомо про наслідки ракетної атаки РФ (фото)

СБУ кваліфікувала удар РФ по дитячій лікарні «Охматдит» як воєнний злочин і відкрила за даним фактом кримінальне провадження. За попередніми даними слідства, для вогневого ураження медустанови сили РФ застосували стратегічну крилату ракету Х-101.

Міноборони Росії заявило, що відеоматеріали нібито підтверджують, що падіння українських ракет ППО пошкодило цивільні об’єкти в Києві. Натомість американський Інститут вивчення війни наголошує, що ця заява Москви чи твердження російських блогерів про те, що російська ракета нібито випадково влучила в лікарню, не звільняють російські війська від відповідальності за ці наслідки, оскільки Росія є державою-агресором у цій війні, і Україні не довелося б захищатися від російських ударів, якби Росія не розпочала повномасштабне вторгнення і не завдала регулярних ракетних ударів по Україні.

Кремль, не наводячи жодних доказів, наполягає на тому, що Москва «не завдає ударів по цивільних об’єктах».

Your browser doesn’t support HTML5

«Охматдит»: емоції та свідчення очевидців атаки РФ на дитячу лікарню. Кадри з місця удару