Росія обстрілює Сумщину через успіхи ЗСУ в Курській області – речник ОТУВ «Сіверськ»

Наслідки російського удару по Конотопу на Сумщині, 12 вересня 2024 року

Російські військові обстрілюють Сумську область, бо бачать успіхи українських військ у Курській області Росії, проте обстріли тривали б у будь-якому разі, заявив Радіо Свобода (проєкту Свобода. Ранок) речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Сіверськ» Вадим Мисник.

«Це просто справа часу, коли вони все це будуть скидати на нас. Або тут, або в іншому місті. Але вони будуть бити по Україні, все, що у них є, весь арсенал застосовуючи. Тож я вбачаю собі, як військова людина, те, що вони бачать наші успіхи в Курській операції, і вже і поруч з ними, тож, напевно, є певний острах, що ми якось будемо діяти в інших містах прикордоння», – сказав речник ОТУВ «Сіверськ».

Натомість, каже Вадим Мисник, російські військові зменшили кількість мінометних обстрілів прикордоння Сумщини, а також припинили обстрілювати КАБами Харківщину.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сирський: операція ЗСУ в Курській області завадила наступу Росії з цього напрямку

«Ми вже не помічаємо: або значно зменшилось, або взагалі відсутні в деяких регіонах у нас обстріли з мінометів. Такого як і ближнього бою, так буквально кілька кілометрів – ми не даємо ворогу такої можливості… Коли ворог спробував вести наступальні дії на Харківському напрямку, обстріли КАБами з Сумщини зовсім припинилися. Буквально, вони припинилися. Не було ні з гелікоптерів НАРами, ні КАБами з літаків, жодного не було. Тобто вони сконцентрувалися саме на Харківському напрямку, що говорить, що в них теж ресурс не безмежний. Вони десь мають щось робити, але ж в іншому місці це зовсім припиняється. З початком Курської операції нашої ситуація помінялася до навпаки. Тобто на Харківщині кажуть, що там припинилися обстріли КАБами, де вони Вовчанськ рівняли з землею і інші населені пункти, а посилилися саме на Сумському», – сказав Мисник.

Обласна влада Сумщини 5 вересня з огляду на російські обстріли ухвалила рішення розширити перелік населених пунктів для евакуації.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: операція ЗСУ на Курщині вимагатиме подальших передислокацій сил РФ і сприяє обмінам

Сили РФ регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони носять цілеспрямований характер.