Нобелівську премію миру отримала організація, яка обʼєднує уцілілих під час атомних бомбардувань Японії

Фото від 2022 року. Кідо Суечі з Японії, 82-річний постраждалий від ядерного удару США по Японії та генеральний секретар Nihon Hidankyo виступає під час Віденської конференції

Нобелівську премію миру вручили японській організації Nihon Hidankyo, що обʼєднує тих, хто вижив після атомного бомбардування Хіросіми і Нагасакі, та їхніх родичів.

Як ідеться на сайті комітету, організацію нагородили за «зусилля зі створення світу, вільного від ядерної зброї, і за демонстрацію того, що ядерна зброя ніколи більше не повинна використовуватися».

Нобелівський комітет висловив стурбованість тим, що міжнародне «ядерне табу», яке виникло у відповідь на атомні бомбардування в серпні 1945 року, «перебуває під тиском».

Минулого року цю нагороду отримала увʼязнена борчиня за права жінок Наргес Мохаммаді за її боротьбу проти пригноблення жінок в Ірані.

Премія включає в себе золоту медаль, диплом і грошову винагороду в розмірі 1 мільйона доларів.

Нагорода буде вручена на офіційній церемонії в Осло 10 грудня, в річницю смерті засновника премії, шведського винахідника і філантропа Альфреда Нобеля. Премія миру – єдина Нобелівська премія, яка вручається в Осло, а лауреати інших премій оголошуються в Стокгольмі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Нобелівську премію з літератури отримала Хан Канг із Південної Кореї
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Нові червоні лінії Кремля»: ядерна загроза стала ближчою?
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рютте анонсував ядерні навчання НАТО наступного тижня