Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівську премію з фізики присудили за відкриття, які «дозволяють машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж»


Американець Джон Гопфілд і канадець Джеффрі Гінтон
Американець Джон Гопфілд і канадець Джеффрі Гінтон

Нобелівський комітет 8 жовтня назвав імена володарів премії з фізики 2024 року, ними стали американець Джон Гопфілд і канадець Джеффрі Гінтон.

Нагороду присудили за «основоположні відкриття та винаходи, які дозволяють машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж».

Днем раніше, 7 жовтня, лауреатами премії з фізіології та медицини 2024 року були названі науковці зі США Віктор Емброс і Гері Равкун – за «відкриття мікроРНК та дослідження їхньої ролі у посттранскрипційному регулюванні експресії генів».

Оголошення лауреатів Нобелівської премії триватиме і в наступні дні: 9 жовтня – з хімії, а 10 жовтня – з літератури. 11 жовтня в Осло назвуть лауреата премії миру, а 14 жовтня стане відомо, хто цього року отримав премію з економіки.

У кожній категорії грошова частина Нобелівської премії складає 11 мільйонів шведських крон (зараз це трохи більше 1 мільйона доларів США).

Форум

XS
SM
MD
LG