Уряд Німеччини оголосив про новий пакет військової допомоги Україні

До пакету, зокрема, увійшли 22 танки Leopard 1 A5

Уряд Німеччини 19 вересня оголосив про виділення нового пакету військової допомоги Україні.

До пакету, зокрема, увійшли 22 танки Leopard 1 A5, п’ять гусеничних всюдиходів Bandvagn 206, три самохідні зенітні установки Gepard із запчастинами, понад 60 тисяч боєприпасів 155-мм калібру, повідомили в уряді.

Крім того, пакет містить гусеничний транспортер підвищеної прохідності Warthog, дві радіолокаційні станції повітряного спостереження TRML-4D, 30 розвідувальних безпілотників Vector із запасними частинами, 20 розвідувальних безпілотників RQ-35 HEIDRUN, 20 безпілотних надводних апаратів, 12 розвідувальних безпілотників SONGBIRD, шість Hornet XR, три мостоукладальні танки BEAVER із запасними частинами, броньовану інженерну машину DACHS, шість танків розмінування WISENT 1 із запасними частинами.

Крім того, Німеччина направила Україні 16 наземних радіолокаційних станцій спостереження, дві системи самозахисту AMPS для вертольотів, два автомобілі охорони кордону, 112 автомобілів (вантажівки, мікроавтобуси, всюдиходи), вісім Zetros, мільйон набоїв для вогнепальної зброї.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ЗМІ: Німеччина має намір затвердити 397 млн євро допомоги Україні – виникла незапланована потреба

В уряді уточнили, що від початку російського збройного нападу на Україну 24 лютого 2022 року Німеччина поставила Києву матеріальних засобів із запасів Федеральних збройних сил на суму приблизно 5,2 мільярда євро. Також понад 10 тисяч українських військових пройшли військову підготовку в Німеччині.

Раніше сьогодні західні агентства з посиланням на урядового листа повідомили, що Німеччина має намір затвердити близько 400 мільйонів євро військової допомоги Україні.

«Зважаючи на постійне погіршення військової ситуації в Україні, існує серйозний ризик того, що Україна без суттєвого збільшення матеріальної підтримки може зазнати поразки у своїй оборонній кампанії», – йдеться у листі.

Міністерство фінансів, на прохання Міністерства оборони, просить затвердити додаткові видатки у бюджетному комітеті нижньої палати парламенту.

Читайте також: Німеччина надасть Україні додаткові 100 мільйонів євро допомоги – Бербок

«Виникла незапланована потреба в розмірі близько 397 мільйонів євро лише за останні кілька тижнів стала конкретною в тій мірі, в якій вона відповідає конституційним і бюджетним вимогам незапланованої потреби», – йдеться в листі.

У бюджеті Німеччини на 2024 рік закладено близько 8 мільярдів євро на допомогу Україні.

У серпні газета Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung із посиланням на документи й джерела повідомила, що після ухвалення нового бюджетного плану уряд Німеччини з причин економії не виділятиме додаткових коштів для допомоги Україні.

Водночас речник уряду країни заявив, що Німеччина продовжить надавати необхідну допомогу для підтримки України на тлі повномасштабного вторгнення Росії, незважаючи на плани скоротити вдвічі свій бюджет на допомогу Києву в 2025 році.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час