Міністри країн НАТО на зустрічі в Брюсселі обговорюють довгострокову підтримку Києва

Напередодні переговорів генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ висловив сподівання, що Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати Україну

Міністри оборони країн НАТО 15 лютого розпочали зустріч у Брюсселі, щоб обговорити продовження військової допомоги Україні і збільшення військових витрат у країнах-членах Альянсу.

Напередодні переговорів генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ висловив сподівання, що Сполучені Штати продовжуватимуть підтримувати Україну, в той час, як пакет військової допомоги на суму 95,34 мільярда доларів, який включає 61 мільярд доларів для Києва і який був схвалений Сенатом США, ще має пройти голосування в контрольованій республіканцями Палаті представників.

Українські сили кажуть, що запаси боєприпасів на полі бою скорочуються в той час, як вони намагаються відбити дедалі інтенсивніші атаки Росії на полі бою і ракетні й безпілотні удари по цивільному населенню й інфраструктурі.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: Україна втратить переваги на полі бою, якщо Захід передчасно зупинить безпекову допомогу

«Ми вже бачимо вплив того факту, що США не змогли ухвалити рішення, але я очікую, що США зможуть його ухвалити, що Конгрес і Палата представників домовляться про продовження підтримки України», – сказав Столтенберґ журналістам.

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву. За документ проголосували 70 сенаторів, проти були 29.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Є всі шанси»: заступник керівника Офісу президента Жовква про ухвалення у США допомоги Україні

Тепер законопроєкт має схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Значна частина з них орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт, і залишається незрозумілим, коли і чи Палата представників візьметься за цей документ.

Президент США Джо Байден закликав Палату представників якнайшвидше схвалити законопроєкт. «Ціна бездіяльності зростає з кожним днем, особливо в Україні. Вже зараз ми бачимо повідомлення про те, що в українських військ закінчуються боєприпаси на лінії фронту, в той час як російські війська продовжують наступати, а Путін продовжує мріяти про підкорення українського народу», – йдеться в заяві, яку оприлюднив Білий дім.

Якщо документ ухвалять, це дозволить негайно відновити поставки зброї і боєприпасів для українських сил, які були припинені з грудня.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час