Голови МЗС семи країн закликали Ізраїль не заважати діяльності агентства ООН

Упродовж ночі 26 жовтня 2024 року в столиці Ірану Тегерані пролунало кілька вибухів

Очільники МЗС Австралії, Великої Британії, Канади, Німеччини, Республіки Корея, Франції, Японії висловили «серйозну стурбованість» щодо закону проти Агентства ООН для допомоги палестинським біженцям і організації робіт на Близькому Сході (БАПОР), який обговорюється в ізраїльському Кнесеті.

У заяві міністрів закордонних справ йдеться, що законопроєкт передбачає «заборону всіх контактів між ізраїльськими державними установами, офіційними особами та БАПОР, а також будь-яку присутність БАПОР в Ізраїлі».

«БАПОР вжило заходів для розгляду звинувачень у підтримці окремих співробітників терористичних організацій і продемонструвало готовність здійснити внутрішню реформу», – вважають очільники дипломатичних відомств. Одночасно вони закликали БАПОР «реформуватися, триматися принципу нейтралітету і виконувати свої завдання в рамках мандату».

Також очільники МЗС 7 країн закликали уряд Ізраїлю «дотримуватись його міжнародних зобов’язань, не порушувати імунітет і привілеї БАПОР і не заважати цій структурі виконувати її обов’язок щодо надання цивільному населенню швидкої, безпечної та безперешкодної гуманітарної допомоги в усіх її формах, а також терміново необхідних основних послуг».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Блінкен заявив, що США розглядають «різні варіанти» миру на Близькому Сході

Водночас голови МЗС ще раз рішуче засудили «жорстоку та невиправдану» терористичну атаку «Хамасу» на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

«БАПОР надає життєво важливу гуманітарну допомогу та базові послуги палестинським біженцям у Газі, Східному Єрусалимі, на Західному березі річки Йордан та в усьому регіоні. Без роботи БАПОР надання такої допомоги та послуг, включаючи освіту, охорону здоров’я та розподіл палива, у Газі та на Західному березі річки Йордан було б суттєво ускладнено, якщо не неможливо, що мало би руйнівні наслідки для і так уже критичної гуманітарної ситуації, яка швидко погіршується», – йдеться у заяві.

Дипломати вважають «украй важливим», щоб БАПОР та інші агентства та органи ООН «були повністю здатні надавати гуманітарну допомогу та підтримку тим, хто її найбільше потребує, ефективно виконуючи свою місію».

Повітряні удари Ізраїлю здійснені у відповідь на масовану іранську атаку 1 жовтня, яка була відповіддю на вбивство Ізраїлем високопоставлених членів угруповань «Хамас» та «Хезболла», визнаних терористичними у США та Ізраїлі. Експерти побоюються, що ці удари можуть призвести до повномасштабної війни двох держав. За повідомленнями, під час попередніх обговорень ізраїльської відповіді США закликали Ізраїль не бомбардувати іранські ядерні об’єкти та об’єкти, пов’язані з виробництвом нафти.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Блінкен заявив про «терміновість» припинення конфлікту на Близькому Сході