У МОУ повідомили, скільки заявок надійшло до рекрутингового центру Українського легіону в Польщі

Процес рекрутингу відбувається через подання заявок на офіційному сайті Українського легіону або через консульства й посольства

Міністерство оборони України 3 жовтня офіційно підтвердило, що ініціатива «Український легіон», яка має на меті залучити українців за кордоном до Сил оборони України, розпочала перший набір добровольців. В Міноборони зазначили, що перший рекрутинговий центр відкрився у польському Любліні на базі українського консульства.

«За перші дні відкриття центру рекрутингу в Любліні надійшло 138 заявок на співбесіду через сайт і ще 58 – через консульські установи. Після їх опрацювання персонал рекрутингового центру зв’язується з кандидатами для проведення попередньої бесіди, уточнення даних і визначення посад», – йдеться в повідомленні.

Надавати консультації й супровід в оформленні будуть понад півтора десятка співробітників центру – офіцерів ЗСУ, відряджених з України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сибіга зустрівся з Сікорським: говорили про Український легіон, винищувачі і ППО

«На базі центру працює військово-лікарська комісія (ВЛК), до складу якої входять лікарі й медичний персонал з усім необхідним обладнанням для проведення обстежень і видачі висновків про придатність до служби. Після оформлення підготовка добровольців відбуватиметься на полігоні, який розгорнула польська сторона», – заявив перший заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк.

Процес рекрутингу відбувається через подання заявок на офіційному сайті Українського легіону або через консульства й посольства.

«Кандидатів, які мають українські паспорти, запрошують до рекрутингового центру на співбесіду з командиром, під час якої визначається посада, перевіряються документи і видається направлення на медичний огляд. Якщо медкомісія пройшла успішно, доброволець отримує дату підписання контракту, зазвичай через два тижні після завершення усіх перевірок», – кажуть у МОУ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Любліні розпочав роботу рекрутинговий центр Українського легіону

За словами Гаврилюка, після підписання контракту добровольці вирушають на полігон для проходження навчання, яке триватиме 35 днів.

«У подальшому військовослужбовці можуть бути направлені на підвищення навичок на одну з європейських баз НАТО ще на кілька місяців», – додав він.

Напередодні Радіо Свобода з посиланням на джерела в Міністерстві оборони України повідомляло, що в польському місті Любліні в День захисників і захисниць запрацював рекрутинговий центр Українського легіону в Польщі.

Формування Українського легіону передбачене двосторонньою безпековою угодою між Україною й Польщею, яку підписали президент України Володимир Зеленський і премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск у Варшаві 8 липня 2024 року. У документі йшлося про те, що легіон мають сформувати на території Польщі з українців, які перебувають за кордоном для захисту України. За навчання, підготовку і озброєння Українського легіону має відповідати Польща, а Київ – за рекрутинг.

2 жовтня в інтервʼю польському виданню Wirtualna Polska міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що кількість українців, які зголосилися до Українського легіону у Польщі, виявилася вкрай малою. Незрозуміло, на підставі яких даних міністр дійшов таких висновків, адже рекрутинг лише почався.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час