Премію з прав людини імені Вацлава Гавела отримала правозахисниця із Венесуели

Наразі Мачадо переховується у Венесуелі після президентських виборів

У понеділок, 30 вересня, Рада Європи присудила свою премію з прав людини 2024 року венесуельській опозиціонерці Марії Коріні Мачадо за її боротьбу за демократію під час правління президента Ніколаса Мадуро.

Мачадо сказала, що вона «глибоко зворушена» бути першою латиноамериканкою, яка отримала нагороду, названу на честь чеського дисидента, драматурга та посткомуністичного президента Вацлава Гавела.

Наразі вона переховується у Венесуелі після президентських виборів. Нагороду від її імені в штаб-квартирі Ради Європи в Страсбурзі отримала її дочка.

«Я хочу присвятити це визнання мільйонам венесуельців, які щодня втілюють цінності та ідеї Гавела», – сказав Мачадо у відеозверненні.

За результатами виборів 28 липня Національна виборча рада Венесуели оголосила про переобрання Ніколас Мадуро на третій шестирічний термін. США й інші країни Заходу результатів виборів не визнали. Держдепартамент заявив, що обробка голосів виборців й оголошення результатів Національною виборчою радою, яку контролює Ніколас Мадуро, «пройшли з серйозними порушеннями, внаслідок чого було оголошено результати, які не відображають волю венесуельського народу».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: У Венесуелі спалахнули протести, поліція застосовувала сльозогінний газ

Мадуро відкинув міжнародну критику і сумніви щодо результатів виборів, стверджуючи, що Венесуела була об’єктом спроби «державного перевороту» «фашистського та контрреволюційного» характеру.

У відповідь на оголошені результати у Венесуелі спалахнули протести, в ході яких заарештували близько 2400 осіб, понад 20 людей загинули.

Опозиція – в особі Едмундо Гонсалеса і лідера демократичних сил Марії Коріни Мачадо, яку до виборів не допустили – опублікувала протоколи більш ніж із 80% дільниць. Із них випливає, що Гонсалес переміг на виборах зі значним відривом.

Премія імені Вацлава Гавела розміром у 60 тисяч євро присуджується щорічно з 2013 року.

Серед лауреатів минулих років – голова білоруської правозахисної організації «Весна» Олесь Беляцький, правозахисник із Баку Анар Мамедлі, російська правозахисниця Людмила Алексєєва та Оюб Тітієв, керівник офісу правозахисного центру «Меморіал» у Грозному, білоруська опозиційна діячка Марія Колеснікова.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Суд у Венесуелі дозволив арешт екскандидата в президенти