В окупованому Криму громадянина України засудили до 14 років за ґратами у справі про «шпигунство»

Російська поліція біля будівлі суду в окупованому Криму, Бахчисарай, архівне фото

В окупованому Криму суд засудив громадянина України до 14 років колонії суворого режиму у справі про шпигунство на користь України, повідомляють російські ЗМІ з посиланням на ФСБ Росії.

«Медіазона» пише, що під наведені відомством ініціали (М. А. Сухачов) підпадає Михайло Сухачов, проти якого справа за такою статтею спочатку розглядалася Свердловським обласним судом у Єкатеринбурзі, а згодом її передали за підсудністю до Криму.

За версією слідства, Сухачов передавав Україні дані щодо роботи зенітно-ракетних підрозділів російської армії на території частково окупованої Запорізької області.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Російський суд у Севастополі засудив чоловіка до 16 років тюрми за «підготовку теракту» проти командування ЧФ

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в Криму масово переслідують тих, хто виступив проти війни. 2023 року в РФ щонайменше 98 людей стали фігурантами кримінальних справ про державну зраду, 31 – про шпигунство, 19 – про співпрацю з іноземцями. До судів надійшло не менш як 88 таких справ, і по 50 із них уже ухвалені обвинувальні вироки, підрахував проєкт Радіо Свобода Сибір.Реалії.

У березні 2014 року Росія окупувала український півострів Крим. Міжнародні організації визнали ці дії незаконними та засудили дії Росії, а країни Заходу запровадили проти Москви економічні санкції. Кремль заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».