Ілля Яшин: це не обмін, це незаконне видворення з Росії

Російський політик Ілля Яшин під час судового процесу в Москві, 2022 рік

Політик Ілля Яшин, якого звільнили з російської колонії внаслідок обміну ув’язненими між РФ та Заходом, написав письмову заяву про відмову на обмін. Про це він заявив 2 серпня на пресконференції в редакції видання Deutsche Welle у Бонні.

«Те, що зі мною сталося, я не розглядаю як обмін. Я розглядаю це як незаконне видворення з Росії проти моєї волі. Скажу як є: найбільше мені зараз хочеться повернутися. Перше бажання було негайно поїхати до аеропорту, взяти квиток та повернутися до Росії. Мені дали зрозуміти, що моє повернення виключить будь-які обміни в перспективі», – сказав політик.

За словами Яшина, колишній московський муніципальний депутат Олексій Горінов та колишній технічний директор ютуб-каналу «Навальний Live» Даніель Холодний також були у списках на обмін, але їх «викреслили в останній момент».

Політик також підтвердив заяву іншого колишнього політв’язня Володимира Кара-Мурзи, що вони відмовилися писати прохання про помилування на ім’я російського лідера Володимира Путіна.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Ні посадити за законом не можуть, ні звільнити» – Кара-Мурза про висилку політв’язнів із РФ

Політики Ілля Яшин, Володимир Кара-Мурза та Андрій Пивоваров були звільнені з російських колоній унаслідок обміну ув’язненими, який відбувся 1 серпня між Росією та країнами Заходу.

Росія передала Німеччині та США 16 ув’язнених, отримавши вісім росіян, звинувачених чи засуджених у західних країнах за вбивство, шпигунство, співпрацю з російськими спецслужбами та кіберзлочини.

Журналістка Радіо Свобода Алсу Курмашева вільна. Обмін ув'язнених між США і Росією (фотогалерея)