Доступність посилання

ТОП новини

Курмашева, Гершкович, Вілан прибули до США після обміну полоненими


Президент США Джо Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс дивляться, як журналістка Алсу Курмашева обіймає свою сім'ю, 1 серпня 2024 року
Президент США Джо Байден і віцепрезидентка Камала Гарріс дивляться, як журналістка Алсу Курмашева обіймає свою сім'ю, 1 серпня 2024 року

Журналістку Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашеву, журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича та американського морського піхотинця Пола Вілана – трьох з 24 ув’язнених, звільнених в рамках найбільшого обміну з часів закінчення холодної війни – привітав президент США Джо Байден і члени їхніх сімей після того, як їхній літак приземлився на об’єднаній базі Ендрюс під Вашингтоном, округ Колумбія.

Прибувши з Туреччини, де 1 серпня відбулася частина обміну, ці троє входили до групи з 16 ув’язнених, яких Росія і її близький союзник Білорусь звільнили в обмін на вісьмох росіян, утримуваних в США і кількох інших країнах.

Еван Гершкович, звільнений з російського ув'язнення, після висадки з літака на об'єднаній базі Ендрюс у штаті Меріленд, США, 1 серпня 2024 року
Еван Гершкович, звільнений з російського ув'язнення, після висадки з літака на об'єднаній базі Ендрюс у штаті Меріленд, США, 1 серпня 2024 року

Байден, який раніше в той же день привітав історичний обмін на пресконференції в Білому домі, був присутній на церемонії разом з віцепрезиденткою Камалою Гарріс і кількома членами сімей колишніх ув’язнених.

Курмашева, Гершкович і Вілан є громадянами США.


Вілан першим вийшов з літака, його зустріли Байден і Гарріс на злітній смузі під аплодисменти невеликого натовпу друзів, родичів і ЗМІ, за ним вийшов Гершкович, який також отримав оплески.

Курмашева вийшла з літака останньою з трьох і також зустріла Байдена під оплески натовпу. Усі троє обійнялися з президентом перед тим, як зібратися з родиною.

Обмін полоненими також передбачав звільнення дисидента Володимира Кара-Мурзу, який має подвійне російсько-британське громадянство і був ув’язнений за критичні висловлювання про повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Кара-Мурза також має грін-карту, яка дозволяє людині постійно жити і працювати в Сполучених Штатах, але спочатку він поїхав до Німеччини. Його сім’я наразі проживає в США, очікується, що найближчими днями він вирушить до них на зустріч.

Масштабний обмін в’язнями з Росією відбувся 1 серпня. Джо Байден угоду про обмін назвав «подвигом дипломатії». Він зазначив, що переговорники домовилися про звільнення 16 осіб із Росії, включаючи п’ятьох німців і сімох громадян Росії, які були «політичними в’язнями у своїй країні».

Росія, окрім громадян США Алсу Курмашевої, Евана Гершковича та Пола Вілана, звільнила й передала на Захід політиків Іллю Яшина та Володимира Кара-Мурзу, правозахисника Олега Орлова, політичних активістів, соратників загиблого за ґратами російського опозиціонера Олексія Навального – Лілію Чанишеву, Ксенію Фадєєву, Вадима Останіна та інших людей.

Національна розвідувальна організація Туреччини (MIT) 1 серпня заявила, що вона зіграла «важливу посередницьку роль» у обміні 26 особами з в’язниць семи країн, «що є найбільшим за останній час».

Російське державне агентство ТАСС цитує речника Кремля Дмитра Пєскова, який заявив, що Кремль сподівається, що ті, хто залишив Росію, більше не приїжджатимуть у РФ.

Читайте також: Путін зустрів в аеропорту Внуково визнаного винним у вбивстві Красікова та обміняних шпигунів

Водночас до Москви, серед інших обміняних росіянами, прибув Вадим Красіков – чоловік, визнаний винним за вбивство у Берліні 23 серпні 2019 року Зелімхана Хангошвілі (Хангошвілі – колишній командир взводу Чеченської Республіки Ічкерія під час Другої чеченської війни та грузинський військовий офіцер під час російсько-грузинської війни 2008 року).

Також РФ передали кілька росіян, визнаних винними в шпигунстві (приміром, подружжя Дульцевих), Максим Марченко (його засудили у США до трьох років позбавлення волі за участь у закупівлі OLED-мікродисплеїв подвійного призначення для кінцевих користувачів у Росії), Владислав Клюшин (засуджений у США до дев’яти років позбавлення волі – його визнали винним у злочинній змові, шахрайстві із застосуванням електронних засобів та шахрайстві з цінними паперами) та інші.

Форум

XS
SM
MD
LG