ISW: українська армія «незначно» просунулася на південний схід від Суджі в Курській області Росії

Розбита українськими військовими колона вантажівок армії РФ у Суджанському районі Курської області Росії, 9 серпня 2024 року

Українські війська продовжують рухатися далі міста Суджа в Курській області Росії – про це йдеться в звіті американського Інституту дослідження війни від 16 серпня.

ISW доходить висновку, що ЗСУ «незначно» просунулися в цьому напрямку:

«Російські «воєнкори» стверджували, що українські сили просунулися на схід від Мирного та на південь від Спального (обидва на південний схід від Суджі), а зображення з геолокацією, опубліковані 15 серпня, вказують на те, що українські війська нещодавно діяли в районі Борків (на південний схід від Суджі)», – йдеться в звіті.

Також, як додають аналітики, кадри з геолокацією, опубліковані 15 і 16 серпня, свідчать про те, що українські сили продовжують діяти по максимальній заявленій межі просування України в Курській області, включно з районом Суджі.

Читайте також: Генштаб: Сили оборони відбили понад 50 атак РФ на Покровському напрямку за добу

ISW також прокоментував заяви російської сторони про руйнування українськими ударами мостів у Глушковому та Званному, на південний захід від Коренєва:

«На геолокаційних кадрах, опублікованих 16 серпня, видно, що міст у Глушково обвалився після удару. Російські воєнкори стверджували, що руйнування мосту ускладнить російські наземні лінії зв’язку у цьому районі».

Генштаб ЗСУ вранці 17 серпня повідомив, що операція в Курській області триває.

Українська армія, за повідомленням російської сторони, увійшла на територію Курської області Росії 6 серпня. З того дня у регіоні тривають бої. ЗСУ заявляють про контроль над десятками населених пунктів, серед них – райцентр Суджа.

Російська влада таку інформацію або заперечує, або не коментує. Проте у Курській області оголосили режим надзвичайної ситуації федерального масштабу. З регіону на цей час евакуйовано понад 120 тисяч людей.

Читайте також: Операція на Курщині сприяє «знищенню логістики і витраті резервів Росії» – Зеленський

Президент Володимир Зеленський 13 серпня у своєму відеозверненні сказав, що у Курській області РФ вже сотні військових російської армії здалися в полон. Москва про це не повідомляє. Точне число полонених – невідоме.

Раніше телеканал CNN із посиланням на двох високопоставлених чиновників США повідомив, що Росія перекинула з окупованих територій України до російської Курської області кілька бригад чисельністю не менше від однієї тисячі осіб кожна, щоб протистояти наступу ЗСУ, але серйозних сил із ділянок фронту в Україні досі не знімала.

У МЗС 13 серпня заявили, що Україна не зацікавлена в тому, щоб забирати територію в Курській області РФ, а хоче захистити життя українців і убезпечитись від російських ударів.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Росія «анонсує» теракти на Курській і Запорізькій АЕС: у МЗС відреагували