Іранці хочуть запустити виробництво холодильників у російській Алабузі, де збирають «Шахеди»

Архівне фото: співробітники іранської промислової групи Entekhab протестують перед посольством Південної Кореї в Тегерані 21 жовтня 2012 року після того, як угода про придбання, укладена з Daewoo Electronics у 2010 році, не відбулася через санкції

Іранська компанія Entekhab Group, яка виробляє побутову техніку, веде переговори про купівлю заводу холодильників великого китайського бренду Midea в місті Алабуга в російському регіоні Татарстан, пише видання «Коммерсант» із посиланням на джерело, обізнане про перебіг переговорів.

Завод в Алабузі дозволяє випускати 350 тисяч одиниць техніки на рік. За даними джерел видання, у 2024 році Midea вийшла з капіталу російської фабрики цього року, оскільки розпочала будівництво нового підприємства в Білорусі.

В особливій економічній зоні «Алабуга» зараз розгорнуте масове виробництво іранських ударних безпілотників «Шахед», які Росія використовує у війні проти України. До складання дронів залучили студентів. У квітні 2024 року Алабуга зазнала удару українських дронів, була пошкоджена будівля студентського гуртожитку, розташована поруч із цехом із виробництва безпілотників.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ISW: Росія може атакувати інфраструктуру України іранськими ракетами Fateh-360

Після початку повномасштабного вторгнення військ РФ в Україну багато великих іноземних компаній, у тому числі виробники побутової техніки та електроніки, оголосили про зупинення постачань на російський ринок, продаж активів у РФ або скорочення операцій у Росії. Деяка іноземна продукція постачається до РФ через інші країни за так званим «паралельним імпортом», що позначається як на її доступності, так і на ціні.