Влада Грузії внесла до списку «іноагентів» українську організацію «Світанок»

Перщі п'ять організацій, визнаних у Грузії «іноагентами»

У грузинському реєстрі так званих «іноагентів» 1 жовтня з’явилися перші організації, серед яких «Молодіжна організація українців Грузії – Світанок». Також у списку фігурують «Кутаїський Дім Молоді», «Союз християн», «Єврейський культурно-просвітницький фонд», «Профспілка фермерів і сільськогосподарських працівників Грузії» та інші неурядові організації, вказує «Ехо Кавказу».

На сайті поки що опубліковані лише назви дев’яти організацій та дата подання заяви, фінансових декларацій немає.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Європейський союз призупинив процес вступу Грузії до блоку – посол ЄС в Грузії

Закон «Про прозорість іноземного впливу» зобов’язує ЗМІ та некомерційні організації в Грузії, які отримують понад 20% фінансування з-за кордону, реєструватися як таких, що «просувають інтереси іноземної сили». Під цю вимогу підпадає більшість грузинських онлайн-ЗМІ та організацій, які працюють переважно із західними фондами. Багато хто з них відмовився вступати до реєстру на знак протесту.

Проти законопроєкту, який критики називають аналогом російського закону про «іноагентів», виступала опозиція, у країні кілька місяців відбувалися багатотисячні акції протесту, президенка Грузії Саломе Зурабішвілі ветувала документ. Ініціатор законопроєкту, владна партія «Грузинська мрія», вето подолала. Закон набрав чинності в червні 2024 року.

Країни ЄС і США закликали грузинську владу не ухвалювати законопроєкт. Після ухвалення документа Євросоюз зупинив процес інтеграції Грузії, а США запровадили санкції проти «відповідальних за підрив демократії» в цій країні.

Автори законопроєкту наполягають, що документ потрібний для підвищення прозорості в некомерційному секторі та не містить репресивних заходів. Вони стверджують, що запозичили норми американського, а не російського законодавства.

Опозиція вважає, що законопроєкт узаконить репресії проти громадянського суспільства, призведе до розвороту Грузії від Заходу та поглинання її Росією.