Затримали агента ФСБ, який намагався вбити посадовця Мелітопольської міськради – СБУ

Контррозвідка Служби безпеки України затримала агента ФСБ Росії, який «здійснив спробу вбивства одного з посадовців Мелітопольської міської ради на Запоріжжі»

Контррозвідка Служби безпеки України затримала агента ФСБ Росії, який «здійснив спробу вбивства одного з посадовців Мелітопольської міської ради на Запоріжжі», йдеться в повідомленні пресслужби відомства.

За даними СБУ, «зловмисник атакував жертву в під'їзді житлового будинку, завдавши кілька ударів молотком по голові. Попри важкі травми, посадовець вижив».

У відомстві також уточнили, що «зловмисник діяв під виглядом комунальника, який проводив технічні роботи у будинку, де проживав чиновник. Після нападу кілер планував втекти на тимчасово окуповану територію Запорізької області через ЄС, використовуючи «схему для ухилянтів», але був затриманий на спробі втечі».

Як з’ясували правоохоронці, «затриманий рецидивіст, який проживав в окупованому Мелітополі, раніше відбував покарання в Росії за умисне вбивство, і в червні 2024 року його завербували ФСБ. Він пройшов підготовку на окупованій частині регіону, де навчався вогневої підготовки, техніці ножового бою та конспірації».

«Для виконання ворожого завдання кілер прибув до Запоріжжя, видаючи себе за переселенця. Після приїзду до міста він розпочав відстежувати адреси роботи та проживання своєї жертви, а також основні маршрути її пересування. Під час операції агент постійно змінював місця проживання і спілкувався зі своїм російським куратором через анонімний чат. За успішне виконання завдання окупанти обіцяли передати йому будинок у Мелітополі», – кажуть у СБУ.

Також у відомстві уточнили, що «наразі зловмиснику висунуті підозри за державну зраду та замах на умисне вбивство. Йому загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна».

Раніше правоохоронці в Одесі затримали шістьох людей за підозрою у підпалах понад 15 автомобілів військовослужбовців. Раніше цього місяця було затримання у Львові двох місцевих жителів віком 17 та 18 років за підозрою у підпалі автомобілів військових. За даними слідства, на одному з російських телеграм-каналів представник російської ФСБ пообіцяв старшому з них грошову нагороду за пошук та підпал автомобілів військових:

У червні Національна поліція повідомляла, що російські спецслужби з метою дестабілізації ситуації в Україні заохочували неповнолітніх за гроші палити автомобілі військовослужбовців ЗСУ.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: В окупованому Криму громадянина України засудили до 14 років за ґратами у справі про «шпигунство»