Доступність посилання

ТОП новини

Правоохоронці повідомили про нові підозри колишньому «антивакцинатору» Стахіву


Остап Стахів (п) під час попереднього процесу в суді, листопад 2021 року
Остап Стахів (п) під час попереднього процесу в суді, листопад 2021 року

Українські правоохоронні органи повідомили про підозру львівському блогеру Остапу Стахіву.

«Йому інкримінують поширення інформації про розташування Збройних сил України та шахрайство (ч. 2 ст. 114-2, ч. 1, 2 ст. 190 КК України)», – ідеться в поширеній 25 вересня інформації Офісу генпрокурора.

У повідомленнях прізвище Стахіва не згадується, але Служба безпеки України вказала, що «за декілька місяців до початку повномасштабної війни фігурант підбурював людей влаштовувати масові заворушення та захоплювати держустанови під виглядом «руху антивакцинаторів», що прямо вказує саме на цього чоловіка.

«Під час одного зі своїх прямих ефірів у соцмережах фігурант публічно озвучив точну локацію розташування одного з підрозділів українських захисників, чим наразив їх на небезпеку. Окрім цього, він організував онлайн-курси «журналістики», на яких, серед іншого, навчав своїх послідовників протидіяти мобілізації в Україні. Вартість курсів становила 7 тисяч гривень з одного слухача. Після завершення навчання фігурант обіцяв своїм клієнтам посвідчення журналіста міжнародного зразка. Утім, замість обіцяних документів він видавав «випускникам» фіктивні посвідчення місцевої газети, яка втратила акредитацію ще навесні цього року», – повідомляє СБУ.

У поліції додали, що «правоохоронці задокументували кілька фактів незаконної діяльності фігуранта, а під час санкціонованого обшуку в його помешканні та авто поліцейські виявили та вилучили два телефони, ноутбуки, фейкові посвідчення, документи громадських організацій, виписки з банківських рахунків».

39-річний Остап Стахів під час пандемії COVID-19 був одним із очільників руху так званих «антивакцинаторів». У листопаді 2021 року Служба безпеки України оголосила Стахіву підозру в поваленні державного ладу, він проходив психіатричну експертизу.

Форум

XS
SM
MD
LG