Доступність посилання

ТОП новини

СБУ повідомила про ще одну підозру голові Центробанку Росії


Вже другу підозру отримала голова Центробанку Ельвіра Набіулліна
Вже другу підозру отримала голова Центробанку Ельвіра Набіулліна

Українські правоохоронці зібрали докази причетності Центробанку РФ до забезпечення війни проти України. Вже другу підозру отримала голова Центробанку Ельвіра Набіулліна, йдеться в повідомленні Служби безпеки України.

У відомстві кажуть, що за матеріалами справи і висновками незалежних досліджень, «керівниця центробанку Росії Ельвіра Набіулліна була завчасно поінформована про плани російського диктатора Володимира Путіна щодо повномасштабного вторгнення в Україну і ухвалювала рішення Центробанку, які забезпечили військову агресію».

«Набіулліна змінила стратегію роботи російського Центробанку для підтримки окупації, уникнення санкцій проти РФ за вторгнення в Україну, а також для полегшення фінансування окупаційних угруповань», – зазначили в СБУ.

Крім того, матеріали розслідування свідчать, що «гроші на рахунках російського центробанку, відкритих в інших країнах, фактично є одним з інструментів ведення війни. Йдеться про майже 300 млрд доларів, які завдяки міжнародним партнерам України заблоковані на рахунках центробанку РФ».

«На підставі доказової бази, зібраної СБУ та ОГП, ця сума у перспективі може підлягати конфіскації, як кошти юридичної особи, до якої будуть застосовані заходи кримінально-правового характеру, як це передбачено законодавством», – йдеться у повідомленні.

У СБУ уточнили, що в рамках розслідування підозру оголосили голові центрального банку РФ Ельвірі Набіулліній (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни - ч. 2 ст. 437 ККУ).

Ельвіра Набіулліна наразі повідомлення про підозру не коментувала.

Раніше, 23 січня 2023 року, Служба безпеки України повідомила про підозру голові Центробанку Росії Ельвірі Набіулліній, яка запровадила «рубльову зону» в окупованих районах півдня і сходу України. За даними слідства, отримані таким чином «рубльові» надходження до бюджету Росії були спрямовані на фінансування потреб воєнно-промислового комплексу та окупаційних угруповань.

Щодо голови Центробанку Росії низка країн, зокрема Британія та Канада, застосувала санкції в тому числі через її роль у «поширенні рубля на українські території».

Форум

XS
SM
MD
LG