Ердоган назвав повернення Криму Україні вимогою міжнародного права

Turkey BRICS

Президент Туреччини Реджеп Ердоган вважає, що Крим має бути повернутий до складу України, оскільки це є вимогою міжнародного права. Про це він заявив у зверненні до учасників саміту «Кримська платформа», передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії з посиланням на турецький канал TRT Haber.

«Цьогорічний саміт приурочений до 80-річчя депортації кримськотатарського народу. 80 років не вщухає біль трагедії кримських татар, які були примусово видворені з рідної землі. Анексія Криму, проти якої Туреччина виступає і не визнає з першого дня, ще більше посилила страждання. Наша прихильність до територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України залишається непохитною. Повернення Криму до складу України є вимогою міжнародного права. Забезпечення безпеки та добробуту кримських татар, одного з корінних народів Криму, є одним із пріоритетів нашої зовнішньої політики», – заявив Ердоган.

Він додав, що «задоволений» правовими нормами, які запровадив український уряд для захисту прав кримських татар.

Читайте також: У Києві відкрили меморіал Пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

«Кримські татари мають право жити вільним, безпечним та мирним життям на своїй батьківщині. Приємно, що у червні після майже трирічного полону звільнили заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла. Ми очікуємо, що всі наші кримськотатарські співвітчизники, у тому числі брати Асан та Азіз Ахмедови (ймовірно, Ердоган мав на увазі братів Ахтемових – ред.), якнайшвидше повернуться на волю. Ми щиро бажаємо, щоб війна завершилася справедливим та міцним світом на основі територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України», – додав президент Туреччини.

Підбиваючи підсумки звернення, Ердоган висловив сподівання, що робота, що проводиться в рамках «Кримської платформи», сприятиме міжнародним зусиллям щодо забезпечення миру в Криму, Україні та Чорноморському регіоні.

Напередодні президент України Володимир Зеленський повідомив, що проведення саміту «Кримської платформи» заплановано на 11 вересня. Це четверта зустріч учасників міжнародного майданчика з деокупації Криму. Захід триває в гібридному форматі: гості приєднуються до обговорення як в онлайн-форматі, так і офлайн.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Глава Сенату Чехії прибув до Києва для участі у саміті «Кримської платформи»