Проліт дронів біля АЕС: «Енергоатом» припускає, що Росія готує удари по атомній енергетиці України

Два російських безпілотники були зафіксовані поруч з промисловим майданчиком Південноукраїнської АЕС, заявили в «Енергоатомі»

Російські дрони-камікадзе знову порушили заборонену зону навколо Південноукраїнської атомної електростанції, повідомила державна компанія «Енергоатом» 8 жовтня.

«В ніч з 6-го на 7-ме жовтня два російських БпЛА були зафіксовані поруч з промисловим майданчиком Південноукраїнської АЕС. Відстань прольоту шахедів від ядерних об’єктів становила менше 10 км», – йдеться в повідомленні.

За даними компанії, випадки фіксації російських безпілотників останнім часом кратно збільшився. «Енергоатом» припускає, що це може свідчити про «підготовку РФ до ударів по українській ядерній інфраструктурі».

Читайте також: Російський «Шахед» вкотре пролетів на критично низькій висоті біля АЕС в Україні – «Енергоатом»

«Країна-агресорка робить ці кроки, абсолютно усвідомлюючи можливі наслідки. Це ядерний тероризм і залякування всього світу радіаційною аварією», – йдеться в коментарі «Енергоатома» Петра Котіна.

У вересні в «Енергоатомі» повідомили про черговий проліт ударного безпілотника «Шахед», запущеного Росією, на критично низькій висоті недалеко від промислового майданчика Рівненської АЕС.

В Україні діють три АЕС: Рівненська атомна електростанція (4 енергоблоки), Південноукраїнська атомна електростанція (3 енергоблоки) і Хмельницька атомна електростанція (2 енергоблоки). Запорізька атомна електростанція окупована російськими військовими з 2022 року.

Територія Запорізької АЕС періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: ГУР: в Енергодарі вибухнув автомобіль із начальником охорони окупованої ЗАЕС