Ситуація зі станом води у Десні в межах Чернігова покращилася – влада

9 вересня забруднені води досягли території Чернігова

Ситуація із станом води у річці Десна в межах міста Чернігів сьогодні покращилася, повідомив 10 вересня виконувач обовʼязків міського голови Олександр Ломако.

«Поступово спостерігалося зменшення кисню у воді – прийняли рішення запустити установку аерації, яка показала свою ефективність. З чого можна зробити висновок, що якщо б подібні працювали за протяжністю р. Сейм та Десна в межах області, то це б більше насичувало воду киснем сповільнилось поширення брудних вод та було б врятовано більше тваринних організмів», – пише Ломако.

Він нагадав, що 9 вересня забруднені води досягли території Чернігова. Вода в межах пляжу «Золотий берег» потемніла, з’явився специфічний запах та мертва риба. Її зібрали комунальники для захоронення в підготовленій для цього ямі.

«У Чернігові продовжує діяти заборона на відвідування пляжу «Золотий берег», купання в Десні, вилов риби та використання річкової води. Про зняття обмежувальних заходів буде повідомлено після стабілізації ситуації. Також там продовжує патрулювати мунварта, поодиноким відпочивальникам наполегливо рекомендується утриматися від купання, а у зв’язку із зміною ситуації ці дні, то і взагалі від відвідування», – йдеться у повідомленні.

Місцева влада наголошує, що якість питної води в кранах не залежить від забруднення Десни, оскільки Чернігів споживає воду з артезіанських свердловин.

27 серпня Державне агентство України з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм повідомило, що в Росії спричинили масштабне забруднення річки Сейм. Забруднення поширилось по всій акваторії річки Сейм у межах Сумської області і дісталося Чернігівщини.

Для запобігання негативному впливу на здоровʼя населення, Київська обласна комісія ТЕБ та НС рекомендує не користуватися водою річки Десна, заборонити там купання та вилов риби в Десні, а також використання річкової води для господарських потреб та поїння худоби.

Також пресслужба Київської міської державної адміністрації зазначила, що вода, яка подається в будинки киян, – безпечна.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Не можна допустити, щоб забруднені води з Сейму дійшли до питного водозабору Києва – Міндовкілля