Данія надасть Україні 16 млн євро на відновлення енергетики – міністр

Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен. Гельсінкі, Фінляндія, 3 травня 2023 року (фото ілюстративне)

Уряд Данії надасть Україні 130 мільйонів данських крон (понад 16 мільйонів євро) для відновлення енергетичної системи, яка зазнала російських атак, йдеться в заяві міністра клімату, енергетики та комунальних послуг країни Ларса Аагаарда.

Відомо, що про нову допомогу від Данії оголосили під час зустрічі в межах робочої групи країн «Групи семи» з питань енергетичної безпеки України.

«Армія Путіна (очільника РФ Володимира Путіна – ред.) не лише перетинає українські кордони, Росія порушує правила війни своїми масованими атаками на українську систему електро- та теплопостачання», – підкреслив данський міністр.

Данська допомога, за словами міністра, «фінансується в межах програми Міністерства закордонних справ Данії та, серед іншого, сприятиме втіленню надзвичайних заходів, закупівлі обладнання та запасних частин для підтримки відновлення безпеки постачання».

У квітні Україна підписала меморандум із Данією на суму понад 400 мільйонів євро на підтримку відбудови та енергетичної інфраструктури.

Раніше, 13 вересня, президент Володимир Зеленський провів зустріч із міністром оборони Данії Троельсом Люндом Поульсеном. Сторони обговорили аспекти двосторонньої взаємодії в оборонній сфері, зокрема постачання F-16 і спільне виробництво зброї, розповів український лідер.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Сили РФ завдали удару по об’єкту критичної інфраструктури у Запоріжжі, є поранені – влада