Британія звинуватила РФ у застосуванні хімічної зброї проти України і запровадила нові санкції

Командувач російських військ радіологічного, хімічного та біологічного захисту Ігор Кирилов

Велика Британія запровадила санкції проти трьох російських установ та однієї фізичної особи у зв’язку з імовірним застосуванням російськими військовими хімічної зброї проти України.

Як ідеться в повідомленні, опублікованому на сайті британського уряду, йдеться про застосування на полі бою хлорпікрину – речовини, яку Міжнародна організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) кваліфікує як хімічну зброю.

До списку санкцій включені війська радіологічного, хімічного та біологічного захисту російських збройних сил та їхній начальник Ігор Кирилов, якого безпосередньо звинувачують у причетності до застосування хімічної зброї та до поширення дезінформації. Також до списку включені 27-й і 33-й науково-дослідні центри Міноборони Росії. Вони, як стверджується, причетні до розробки хімічної та біологічної зброї.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Від хлорпікрину до білого фосфору: як фіксують хімічну зброю Росії на фронті та чому світ лише зараз це помітив

Сполучені Штати та їхні союзники звинуватили Росію у використанні хімічної зброї у війні проти України у травні цього року. Тоді ж США запровадили санкції у зв’язку з можливим порушенням Росією конвенції про заборону хімічної зброї.

Держдепартамент дійшов висновку, що Росія використала отруйну речовину хлорпікрин проти українських військових. Ця речовина включена до чорного списку ОЗХЗ. Хлорпікрин не належить до нервово-паралітичних отруйних речовин, а має подразливу, а у великих концентраціях задушливу дію. Він застосовувався, зокрема, в Першій світовій війні. У повідомленні Держдепартаменту також наголошується, що російські війська використовують в Україні також інші подібні за своїми властивостями подразливі речовини, які зазвичай використовуються поліцією для розгону демонстрацій.

Про застосування російськими військами хімікатів на полі бою раніше заявляли українські військові. Не повідомлялося про жертви внаслідок їх застосування, а також про те, чи принесло таке застосування російським військам будь-які успіхи.

Влада Росії відкидає звинувачення у застосуванні хлорпікрину та інших хімікатів проти України. У Москві неодноразово заявляли, що Україна готує провокацію, щоб звинуватити Росію у застосуванні хімічної зброї на фронті.