Доступність посилання

ТОП новини

Від хлорпікрину до білого фосфору: як фіксують хімічну зброю Росії на фронті та чому світ лише зараз це помітив


Протигаз на військовій машині на блокпосту українських військовослужбовців біля Лисичанська у травні 2022 року
Протигаз на військовій машині на блокпосту українських військовослужбовців біля Лисичанська у травні 2022 року

1 травня Державний департамент США окремим рішенням ввів санкції проти Росії у зв'язку з використанням хімічної речовини хлорпікрин проти українських військових. Тим самим США підтвердили численні попередні повідомлення Збройних сил України про використання Кремлем цієї речовини у війні з Україною. Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) пояснюють, як на фронті досі використовувався хлорпікрин, та чому це – єдина хімічна речовина, використання якої агресором наразі офіційно визнав Захід – хоча повідомлення бували й про інші, набагато небезпечніші – як, приміром, білий фосфор.

Використання таких хімікатів не є поодиноким інцидентом
Держдеп США

«Уряд США визнає, що Росія застосувала хімічну зброю хлорпікрин проти українських військ у порушення Конвенції про заборону хімічної зброї. Крім того, Росія використовувала засоби хімічної боротьби з масовими заворушеннями як метод ведення війни в Україні, також порушуючи конвенцію про застосування хімзброї. Використання таких хімікатів не є поодиноким інцидентом і викликане бажанням російських військ витіснити українські сили з укріплених позицій і досягти тактичних переваг на полі бою», – йдеться в повідомленні.

Кого торкнулися санкції США? Російських військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту; трьох державних організацій, пов’язаних з російськими програмами хімічної та біологічної зброї; чотирьох компаній, які їх підтримують; понад 80 юридичних та фізичних осіб, які займаються ухиленням від санкцій та їх обходом або пов’язані з російськими програмами хімічної та біологічної зброї та оборонно-промисловою базою.

Про використання заборонених хімічних речовин регулярно йдеться у звітах українських військових. Станом на кінець березня цього року командування Сил підтримки ЗСУ нарахувало 1412 випадків застосування армією РФ речовин, що заборонені для ведення війни. Використання їх є системним, кажуть у ЗСУ – лише за березень це був 371 випадок.

Росія всі звинувачення заперечує.

Чому в заяву США потрапив саме хлорпікрин

Переважно, коли йдеться про хімічну зброю РФ у війні з Україною, називають саме хлорпікрин. Він найбільш часто фігурує у звітах Сил підтримки ЗСУ. Річ у тому, що це, по-перше, найбільш ідентифікована хімічна речовина на полі бою в Україні – її розпилюють за допомогою конкретного боєприпасу: гранати К-51, котру скидають з БПЛА. Ось як вона виглядає поруч з дроном-носієм:

А по-друге, хлорпікрин точно класифікується міжнародним правом як хімічна зброя (його використовували ще в Першу світову) – на відміну від багатьох інших речовин, які можуть бути небезпечними, але у Конвенції про заборону хімічної зброї відсутні – наприклад, там немає навіть російського «Новічка».

К-51 була розроблена за часів СРСР. Її перше використання Росією проти України було зафіксоване ще у 2015-му, під час боїв за Донецький аеропорт, а офіційно Україна заявила про такі випадки у вересні 2022 року.

Про систематичне використання Росією скидів К-51 з безпілотників з грудня 2023-го і протягом перших місяців цього року неодноразово повідомляли у Інституті вивчення війни (ISW) та у командуванні оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

Раніше Донбас Реалії вже розповідали, як діє хлорпікрин: після контакту з газом у людини починають сльозитися очі, з'являється задишка, кашель, носові пазухи заповнюються слизом, можливе блювання. Ефект посилюється з кожною хвилиною перебування в токсичній хмарі.

Хлорпікрин – загалом нелетальний засіб, але це не значить, що безпечний: за словами нейрохірурга, а нині капітана медичної служби бригади НГУ «Буревій» Андрія Гука, він спричиняє опіки слизової верхніх дихальних шляхів.

ЗСУ офіційно кажуть про один летальний випадок від використання хімічної зброї за час війни з Росією – про це начальник військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту (РХБЗ) Сергій Пахомов повідомив в інтерв'ю ВВС. Не вказується – або й невідомо – використовувалась саме ця речовина, або ж інша. Полковник Пахомов пояснює, що військовий, який загинув, опинився у закритому просторі і не зміг вибратися з хмари газів.

Такі боєприпаси від початку були призначені для розгону демонстрантів, каже експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Іван Якубець. Але у закритому бліндажі чи навіть на відкритому просторі вони можуть бути дуже небезпечними.

Люди отримують певні ураження дихальних шляхів
Іван Якубець

«Вони сльозогінні, також люди отримують певні ураження дихальних шляхів. Ті, хто без протигазу, будуть плакати і матимуть певні ознаки отруєння», – каже він.

Хлорпікрин в радянській армії використовували також для навчань з хімічної безпеки. Але за наявності засобів захисту – протигазів. «Під час хімічної підготовки, коли тренуються солдати одягати засоби захисту, використовуються такі шашки», – пояснює експерт.

Мета застосування таких боєприпасів у скидах на позиції ЗСУ, ймовірно, каже Іван Якубець, – змусити військових покинути укриття і бойові позиції. А після того уразити живу силу вже іншою зброєю.

Про які інші речовини міг говорити Держдеп США

Державний департамент США у заяві згадує інші засоби хімічної боротьби з масовими заворушеннями як метод ведення війни в Україні.

Йдеться про різні речовини дратівливої дії. Наприклад, Reuters із посиланням на заяви українських військових повідомляв, що російські війська використовують на фронті гранати зі сльозогінним газом CS, відомим як «Сирень». BBC з посиланням на військових зазначає про використання на фронті бойової речовини речовини CN (хлорацетофенон).

І хоча такі речовини використовуються або раніше використовувались в різних країнах для боротьби з масовими заворушеннями, вони є токсичними і у високих концентраціях вони можуть бути летальними.

Багато на фронті трапляється просто неідентифікованих газів, каже капітан медичної служби, кандидат медичних наук Андрій Гук:

Буває, що ми ще не знаємо, якого виду гази, які діють як нервово-паралітичні. Я сам нейрохірург, невролог – і бачу порушення з боку центральної нервової системи
Андрій Гук

«На жаль, буває, що ми ще не знаємо, якого виду гази, які діють як нервово-паралітичні, – пояснює в ефірі Радіо Донбас Реалії Гук. – Ми бачимо – я сам нейрохірург, невролог – порушення з боку центральної нервової системи. Ми знайшли ефективні засоби проти цього, не розповідатиму, які, ми їх успішно застосовуємо. Можу з гордістю сказати, що фактично 90% тих наших хлопців, які останнім часом були під впливом хімічної атаки, повертаються у стрій (запитуємо, як швидко – ред.) 7-10 днів, якщо це не було поєднаною з акубаротравмою. Якщо була акубаротравма та черепно-мозкова травма – 2 тижні».

Є дещо гірше – білий фосфор. Чому він без санкцій?

За час повномасштабного вторгнення були десятки повідомлень про використання Росією фосфорних боєприпасів. Одні з перших – під Попасною у березні 2022-го та у Мар'їнці в квітні. Одне з останніх – по Авдіївському Коксохіму в лютом.

У травні 2023 Генштаб ЗСУ повідомив про обстріл Бахмута запалювальними та фосфорними боєприпасами.

Державна прикордонна служба України у жовтні 2023 у себе в телеграм каналі розмістила відео, позначене як скид фосфорних бомб на позиції ЗСУ на Бахмутському напрямку.

З початку повномасштабного вторгнення у соцмережах можна побачити десятки схожих повідомлень з кадрами сяючих вогників, що повільно опускаються на позиції українських бійців. Найчастіше такі кадри підписані, як використання фосфору. Ось такий «світловий дощ» і над маріупольською «Азовсталлю»:

На відео можна сплутати фосфорні боєприпаси з іншими запалювальними снарядами – наприклад, магнієві боєприпаси 9М22С. Це реактивні снаряди для РСЗВ «Град». Про це пише портал «Мілітарний», аналізуючи кадри обстрілу Попасної у березні 2022 року. Магнієві боєприпаси також мають високу температуру та спричиняють великі пожежі на землі.

Для того, щоб випадок застосування саме фосфору був доведений та в подальшому дістав реакцію західних інституцій, спершу мають провести аналізи хіміки, а потім – попрацювати дипломати. Відео вибухів снарядів саме по собі не може бути вагомим доказом.

Фосфорні боєприпаси – один із найнебезпечніших видів зброї, його застосування заборонено третім протоколом Конвенції ООН «Про негуманну зброю» 1980 року. Білий фосфор надзвичайно небезпечний і своїм горінням, і токсичністю. Фосфор спричиняє не просто опіки, а глибокі рани до ураження кісток та омертвіння тканин.

Порятунок – непропалюване укриття, або за долі секунди скинути одяг. Якщо він із щільної тканини, це можливо
військовослужбовець

«Смердить ніби часником, порятунок – це укриття непропалюване: фосфор горить при контакті з повітрям, якщо й потрапило на шкіру – вода в допомогу. Жодних обробок будь-якими засобами, бо може вступити в реакцію. Ніякого перекису водню та вати/марлі, бо запалите на потерпілому багаття. Крім опіків, це сильні і часто смертельні отруєння. Якщо фосфор уже потрапив – буквально за долі секунди потрібно скинути одяг. Одному хлопцеві у нас пощастило – він миттєво, за секунду стягнув одяг: якщо він із щільної тканини, це можливо», – пояснює Донбас Реалії військовослужбовець військ РХБЗ Вадим.

Про використання фосфорних боєприпасів йшлося також і на перехопленнях розмов військових РФ, що їх отримало ГУР Міноборони України.

Які потрібні докази?

Коли якісь країни вводять санкції через якусь заборонену зброю чи речовину, каже Іван Якубець, вони опираються на те, що зібрали як доказ. У даному випадку зібрали українські Збройні сили.

«Це те, що наші зібрали і подали дані. Тобто ці питання були відстежені, були проведені аналізи, складені відповідні акти і надані їм, були факти, підтвердження. Тоді вони вводять санкції», – пояснює Якубець.

Крім цього, доказову базу могли б збирати і медики. «Фосфор робить опіки, пропалини, хімічні реакції, які дуже специфічні», – каже говорить Іван Якубець.

Підрозділ РХБЗ (радіаційного, хімічного, біологічного захисту) тренується виконувати завдання
Підрозділ РХБЗ (радіаційного, хімічного, біологічного захисту) тренується виконувати завдання

Є спеціальні процедури для збору таких доказів, каже експерт із реагування на аварії з небезпечними речовинами Максим Довгановський.

«Прописано, в який спосіб такі докази мають бути зібрані, запаковані, куди відправлені, які мають бути здійснені дослідження і так далі», – пояснює він.

«Ми виїхали в заражену зону, відібрали проби і віддали це нашій лабораторії на аналіз, там вже з'ясовують, який вид отруйної речовини було задіяно і, якщо можливо, в якому дозуванні. Далі вже інформація йде керівництву. Теоретично, це все збирається в доказову базу і вирушає до європейського суду, щоб військовий злочин мос**лів не був безкарним», – розповідає нам про роботу військових хіміків військовослужбовець ЗСУ Вадим.

Проблема фіксації застосування бойових отруйних речовин у тому, що фахівці не присутні на місці у момент, коли там застосовується та чи інша речовина.

«Доки фахівці виїжджають – речовину рознесло вітром, концентрація впала. Тому відбір доказової бази застосування бойових отруйних речовин – складний. Отримали повідомлення – виїхали – відібрали ґрунт, може, в повітрі поміряють – не факт, що виявлять на той момент», – каже Вадим.

Нинішня заява Державного департаменту США хоч і охоплює лише один тип бойових отруйних речовин – проте, є першим міжнародним звинуваченням такого рівня на адресу Кремля у використанні хімічної зброї на війні в Україні. Раніше на Заході неодноразово вивчали такі випадки у Сирії, а найвідомішими після розпаду СРСР випадками використання РФ хімічних речовин стали отруєння колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка (2006) та офіцера розвідки Сергія Скрипаля з дочкою (2018) на території Британії.

ОСТАННІЙ ВИПУСК РАДІО ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

Форум

XS
SM
MD
LG