В Україні вироблятимуть артилерійські боєприпаси спільно з чеською компанією – CSG

Український військовослужбовець готує снаряд до самохідної гаубиці М109Л, Донецька область, Україна, 23 червня 2024 року

Чеський виробник зброї Czechoslovak Group (CSG) співпрацюватиме з українською компанією «Українська бронетехніка» над виробництвом артилерійських боєприпасів калібру 155 міліметрів в Україні, повідомила пресслужба CSG.

Зазначено, що ця угода є частиною великого пакету контрактів, підписаних двома компаніями 2 жовтня під час Міжнародного форуму оборонної промисловості в Києві.

Виробництво 155-міліметрових артилерійських снарядів в рамках цієї співпраці розпочнеться наступного року.

«Згідно з угодою, CSG надасть українському виробнику необхідні ноу-хау та допомогу для початку виробництва 155-міліметрових артилерійських снарядів безпосередньо в Україні. Цим кроком Czechoslovak Group підтвердила свій намір налагодити співпрацю з українськими компаніями у сфері артилерійських боєприпасів та допомогти країні у виробництві цього типу боєприпасів на її території», – вказано у повідомленні.

Планується у 2025 році в рамках співпраці між CSG та «Українською бронетехнікою» виробити 100 тисяч одиниць боєприпасів, а у 2026 році 300 тисяч одиниць. Виробництво охоплюватиме кілька типів боєприпасів великого калібру, кажуть в компанії.

CSG співпрацює у постачанні боєприпасів великого калібру в Україну в рамках Чеської ініціативи з питань боєприпасів.

Раніше європейська оборонна компанія KNDS повідомила, що відкриває дочірнє підприємство в Україні. Компанія називає метою створення філії, поміж іншого, посилення здатності української індустрії обслуговувати та ремонтувати системи KNDS. Зокрема, йдеться про танки Leopard 1 і Leopard 2, артилерійські установки CAESAR, броньовані машини AMX10 RC, гаубиці PzH 2000 та зенітні установки Gepard.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ західні партнери надають військову допомогу Україні. Протягом цього року Київ уклав безпекові угоди з низкою країн – вони, серед іншого, передбачають надання безпекової допомоги. Також Україна намагається збільшити власне виробництво зброї, частково виробляючи її спільно з партнерами.

За словами президента Володимира Зеленського, Україна вже виробляє боєприпаси 155-го калібру, далекобійні та морські дрони. Також прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна виходить на «значні» обсяги виробництва артилерійських систем та броньованої техніки.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Понад 30 країн і «майже 300 компаній»: Зеленський про підсумки 2-го форуму оборонних індустрій