Блінкен підтримав заклики розслідувати порушення на виборах у Грузії

US Secretary of State Antony Blinken speaks during a joint press conference with Qatar's Foreign Minister in Doha on October 24, 2024.

Державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен прокоментував повідомлення про порушення на парламентських виборах у Грузії. У заяві від 27 жовтня він назвав демократію Грузії «джерелом сили з 2004 року» а високу явку на виборах – ознакою підтримки грузинами демократичного процесу.

Водночас держсекретар послався на висновки міжнародних та місцевих спостерігачів, які відзначили нецільове використання державних ресурсів правлячою партією, підкуп голосів і залякування виборців.

Це, за його словами, «сприяло нерівним умовам гри та підривало довіру громадськості та міжнародної спільноти до можливості справедливого результату».

Читайте також: Грузія має усунути порушення і повернути довіру громадян до парламентських виборів – заява ЄС

«Хоча міжнародні та місцеві спостерігачі погодилися, що день виборів загалом був організований добре, ми відзначаємо повідомлення про порушення та спорадичне насильство. Міжнародні спостерігачі не визнали результат вільним і справедливим. Ми засуджуємо всі порушення міжнародних норм і приєднуємось до закликів міжнародних і місцевих спостерігачів провести повне розслідування всіх повідомлень про порушення, пов’язані з виборами», – заявив Блінкен.

Він закликав політичне керівництво Грузії поважати верховенство права, скасувати законодавство, яке підриває фундаментальні свободи, та усунути недоліки у виборчому процесі.

«Цілі Грузії щодо європейської та євроатлантичної інтеграції, закріплені в конституції країни, вимагають, щоб уряд поважав права членів громадянського суспільства та основні свободи всіх громадян Грузії», – додав держсекретар.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Голова Євроради закликав розслідувати порушення на виборах у Грузії

У суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулись парламентські вибори, на яких зафіксовані «значні порушення». За попередніми висновками, більшість голосів набрала правляча партія «Грузинська мрія». У зв’язку з цим грузинське питання буде винесене на засідання Євроради, повідомив голова Європейської ради Шарль Мішель.

27 жовтня президентка Грузії Саломе Зурабішвілі не визнала результатів виборів і закликала громадян до протесту. Вона заявила, що парламентські вибори були «тотально сфальсифіковані», і вона, як «незалежна інституція, не визнає ці вибори».

За словами президентки, «грузинський народ став жертвою російської спецоперації».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Опозиція Грузії відмовилась брати участь у роботі нового парламенту