Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в Грузії відбулися зі «значними порушеннями» – міжнародні спостерігачі


У суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулося голосування на парламентських виборах
У суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулося голосування на парламентських виборах

Парламентські вибори в Грузії відбулися зі «значними порушеннями». Це суттєво поставило під загрозу демократичну цілісність виборчого процесу, йдеться у заяві Міжнародної місії ENEMO.

ENEMO зазначила, що вибори в Грузії проходили «в поляризованому та обмежувальному середовищі, що підривало інклюзивність, прозорість і чесність, що суттєво поставило під загрозу демократичну цілісність виборчого процесу».

Зокрема, за даними спостерігачів, «серйозні порушення включали насильство проти членів опозиції, залякування виборців, наклепницькі кампанії проти спостерігачів та масове зловживання адміністративним ресурсом».

«Обмежувальне застосування правил передвиборчої кампанії обмежило конкуренцію, спричинило значний тиск на громадянське суспільство та ЗМІ та зменшило простір для критики влади», – заявив голова Місії Златко Вуйович.

Також Місія висловила занепокоєння щодо «незалежності та неупередженості ЦВК».

За словами Вуйовича, «вибори відбулися у вкрай поляризованому політичному контексті, посиленому розбіжностями щодо законодавця, особливо у зв’язку з ухваленням закону про «іноагентів», який викликав масові протести проти уряду».

Загалом до органів управління виборчим процесом надійшло 216 скарг:

  • щодо діяльності ДВК – 78,
  • зловживання адмінресурсом – 28,
  • порушення у проведенні агітації – 75.

«Ще 40 скарг залишаються на розгляді, лише 17 були задоволені, решта – відхилені», – зазначили спостерігачі.

«Грузинська мрія» на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі набрала трохи більше від 54 відсотків голосів на парламентських виборах, за результатами підрахунку понад 99 відсотків округів, пише грузинська служба Радіо Свобода.

Єдиний національний рух, який очолює коаліцію «Єдність – врятувати Грузію», відкинув результати, повідомлені виборчою владою Грузії.

«Ми заявляємо від імені Єдиного національного руху, що ми не приймаємо результати вкрадених виборів і не маємо наміру визнавати результати цих вкрадених виборів», – сказала голова партії Тіна Бокучава.

Вона закликала інші опозиційні партії також виступити проти оприлюднених результатів, додавши, що «великі протести», ймовірно, пізніше цього дня.

Мамука Хазарадзе, лідер «Сильної Грузії», наполягав на тому, що опозиція виграла вибори, які мають вирішальне значення для майбутнього шляху кавказької нації в Європі.

У суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулося голосування на парламентських виборах.

150 депутатів законодавчого органу вперше будуть обрані не за змішаною, як раніше, а повністю за пропорційною системою. Щоб потрапити до парламенту XI скликання, партіям необхідно подолати п’ятивідсотковий бар’єр.

Ці вибори називають історичними, оскільки їхній результат може вказати або на майбутню інтеграцію держави з ЄС, або на зближення з Москвою.

Форум

XS
SM
MD
LG