Білий дім: США допомагали Ізраїлю відбивати атаку Ірану

Наразі Вашингтон працює з керівництвом Ізраїлю, щоб оцінити наслідки атаки, а також планує подальші консультації щодо подальших кроків, заявив Джейк Салліван

Сполучені Штати координувалися з Армією оборони Ізраїлю під час відбиття ракетної атаки Ірану – про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван під час брифінгу 1 жовтня.

За його словами, Іран застосував приблизно 200 балістичних ракет під час нападу.

«Есмінці Військово-морських сил США приєдналися до ізраїльських підрозділів протиповітряної оборони, запускаючи перехоплювачі, щоб збивати ракети», – сказав він.

Салліван додав, що президент Джо Байден та віцепрезидентка Камала Гарріс відстежували атаку з ситуаційної кімнати Білого дому. Наразі Вашингтон працює з керівництвом Ізраїлю, щоб оцінити наслідки атаки, а також планує подальші консультації щодо подальших кроків.

Читайте також: ЗМІ: ракети атакували базу з американськими військами в Іраку

«Очевидно, що це значна ескалація з боку Ірану, важлива подія, і не менш важливо, що ми змогли зреагувати разом із Ізраїлем і створити ситуацію, в якій, наскільки відомо наразі, ніхто не загинув під час цієї атаки».

Радник президента США зазначив, що наразі перевіряються повідомлення про загибель цивільного палестинця в Єрихоні на Західному березі під час атаки. Він також згадав про збройний напад у прибережному ізраїльському місті Яффа, висловивши співчуття родинам шести загиблих.

У всьому Ізраїлі ввечері 1 жовтня лунали сирени повітряної тривоги. Це сталося після оголошення Армії оборони Ізраїлю, що Іран розпочав атаку із застосуванням балістичних ракет.

У квітні 2024 року Іран уже обстрілював Ізраїль – це був перший випадок такої атаки в історії. Усього було запущено кількасот ракет і дронів, практично всі вони були перехоплені. Іран позиціонував атаку як відповідь на удар по іранській дипломатичній місії в Дамаску. Неофіційними каналами Тегеран давав зрозуміти, що не хоче ескалації конфлікту.

Your browser doesn’t support HTML5

Ізраїль починає «наземну операцію» у Лівані