Доступність посилання

ТОП новини

«Вони нас шантажують» – Сибіга про загрозу ударів РФ по об’єктах атомної енергетики


Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, Варшава, 1 жовтня 2024 року
Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, Варшава, 1 жовтня 2024 року

Україна має серйозні докази, що Росія готує удари по об’єктах інфраструктури української атомної енергетики, метою яких є блекаути. Про це 1 жовтня під час Варшавського безпекового форуму заявив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга. За його словами, таким чином Росія прагне негативно вплинути на моральний дух українців.

«Докази, які ми маємо, які нам передали, також передані нашим союзникам. Ми мусимо запобігти цій серйозній загрозі. Ми тут маємо справу з реальною загрозою ядерного інциденту. Вони (керівництво РФ – ред.) нас шантажують, вони це добре вміють», – наголосив український міністр.

За його словами, «декотрі з наших близьких союзників побоюються ескалації», але «відповідь має бути рішуча».

«Ми пройшли всі етапи, повʼязані з рішеннями передачі Україні HIMARS, артилерійських снарядів 155 міліметрів, снарядів далекої дії, рішення щодо членства в НАТО для Швеції та Фінляндії – і нічого не сталося. Отже думаю, що можемо і цього разу не боятися, і щоб ми ухвалили історичне рішення», – зазначив Андрій Сибіга, маючи на увазі приєднання України до Північноатлантичного альянсу.

Очільник зовнішньополітичного відомства подякував західним партнерам за підтримку, додавши, що завдяки допомозі союзників Україна може захищатися. Водночас міністр закликав партнерів зробити більше для допомоги Україні.

«Ми зараз у важкому моменті і потребуємо історичних рішень… Єдину річ, яку б хотів підкреслити, це запрошення до НАТО. Вважаю, що після візиту нашої делегації до США, після зустрічей (президента України Володимира) Зеленського у Вашингтоні ми близькі до цього рішення. Розраховуємо на вашу підтримку. Потребуємо цього історичного рішення вже зараз. Завдяки цьому зможемо гарантувати безпечне майбутнє», – сказав міністр.

Минулого тижня, 24 вересня, президент України Володимир Зеленський на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку заявив, що Росія хоче атакувати українські АЕС, і Київ має докази цього.

«Зараз ми наближаємося до третьої зими в цій війні, і Росія знову намагається зруйнувати нашу енергосистему. Цього разу вони навіть більш цинічні, вони підготувалися цілити по наших АЕС. У нас є ця інформація і докази», – сказав він.

Представник РФ під час засідання Радбезу ООН не відреагував на ці звинувачення Зеленського.

Від жовтня 2022 року сили РФ регулярно атакують об’єкти кричної інфраструктури. Через ці атаки запроваджують графіки відключення світла, Україна імпортує електроенергію, щоб компенсувати дефіцит електроенергії.

За даними Міненерго, загалом РФ завдала понад тисячу ударів по об’єктах української енергетичної інфраструктури, лише цього року через удари було втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей.

Форум

XS
SM
MD
LG