Доступність посилання

ТОП новини

«Практика, якої раніше не було»: голова Бюро нацбезпеки Польщі про зміну ядерної доктрини Росії


За словами Яцека Сєвєри, питання ядерного стримування будуть одним із найсерйозніших викликів для нового генерального секретаря НАТО Марка Рютте
За словами Яцека Сєвєри, питання ядерного стримування будуть одним із найсерйозніших викликів для нового генерального секретаря НАТО Марка Рютте

Зміна Росією ядерної доктрини не зламає бойового духу українців, вважає голова Бюро Національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра – про це він сказав у коментарі Радіо Свобода.

За його словами, зміна російської доктрини повинна дати поштовх до дискусії про те, що постійний член Ради безпеки ООН робить це у час війни, яку він не може виграти згідно зі своїм планом.

«Зміна доктрини використання ядерної зброї державою, яка спровокувала війну і змінює цю доктрину в процесі проведення активних збройних дій – це практика, якої раніше не було, і вона не повинна мати місце. Доктрина ядерного стримування є настільки важливим елементом глобальної архітектури безпеки, що її слід створювати в умовах миру, щоб забезпечити цей мир, а не з метою використання доктрини постійним членом Ради безпеки ООН як інструменту загрози на міжнародній арені. Нічого дивного, що Секретар ООН закликає розглянути зміни та переглянути спосіб діяльності ООН у цій сфері», – зазначив Сєвєра.

Читайте також: «Він не завжди адекватний»: Зеленський спрогнозував, чи наважиться Путін застосувати ядерну зброю

За словами голови нацбезпеки Польщі, питання ядерного стримування будуть одним із найсерйозніших викликів для нового генерального секретаря НАТО Марка Рютте, який сьогодні офіційно обійняв цю посаду. Сєвєра вказав на заяву Рютте, за якою оцінка Північноатлантичного альянсу ймовірності та серйозності використання Кремлем ядерної зброї є незначною.

«Як психологічний ефект щодо застосування ядерної зброї для тиску на союзників, так і потенційні загрози є навіть менш ефективними, ніж потенційне використання ядерної зброї, хоча б з тієї причини, що використання цієї зброї сьогодні у військовому плані, у вимірі тактичного озброєння на фронті не принесе ані користі, ані відчутної реалізації цілей Російської Федерації в Україні», – вважає посадовець.

Читайте також: В ISW проаналізували заяви Путіна щодо ядерної зброї

Путін 25 вересня заявив про ядерну відповідь на тлі прагнень Києва отримати від Заходу дозвіл на удари західною зброєю вглиб РФ. За його словами, Росія в оновленій редакції своєї ядерної доктрини планує розглядати як спільний напад агресію з боку будь-якої неядерної держави, але за участю чи за підтримки ядерної країни.

В Офісі президента України назвали слова Путіна черговим «ядерним шантажем».

7 вересня директор Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільям Бернс, коментуючи погрози Росії застосувати ядерну зброю, заявив, що Путін продовжуватиме періодично погрожувати прямою конфронтацією Заходу, але ці погрози не повинні залякати Захід.

Форум

XS
SM
MD
LG