Байден закликав Ізраїль не розпочинати наземну операцію в Лівані

Президент США Джо Байден

Президент США Джо Байден закликав Ізраїль утриматися від наземної операції на півдні Лівану, оскільки в такому разі події на Близькому Сході можуть вийти з-під контролю.

Відповідаючи на запитання, чи влаштовує його те, що Ізраїль розпочинає наземну операцію в Лівані, Байден відповів, що «мене влаштовує, якщо вони зупиняться». «Ми повинні зараз припинити вогонь», – сказав американський лідер 30 вересня.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро, виступаючи зі столиці Лівану Бейрута, також закликав Ізраїль «утриматися від будь-яких наземних вторгнень і припинити вогонь». Водночас він закликав «Хезболлу» «зробити те саме та утриматися від будь-яких дій, які можуть призвести до регіональної дестабілізації».

Кілька годин тому 30 вересня ізраїльський міністр оборони Йоав Галант звернувся до наземних військ, сконцентрованих біля кордону з Ліваном, зі словами, які можна інтерпретувати як натяк на можливу наземну операцію в Лівані.

«Ліквідація Насралли – важливий крок, але не останній. Для того, щоб безпечно повернути наших жителів північних районів до їхніх будинків, ми залучимо всі наші можливості, включно з вами», – сказав Галант.

Іран заявив, що не розгортатиме свої сили в Лівані або Секторі Гази для боротьби з Ізраїлем на тлі посилення нападів на «Хезболлу» в Лівані.

«Немає потреби надсилати додаткові або добровольчі сили Ісламської Республіки Іран», — заявив речник МЗС Насер Канані 30 вересня, додавши, що Ліван і бойовики на палестинських територіях «мають можливості та силу захистити себе від агресії».

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Ізраїль попередив США про «обмежену наземну операцію» в Лівані найближчим часом – WP

17 і 18 вересня у Лівані сталася серія вибухів пейджерів та рацій, які «Хезболла» використовує для оперативного зв’язку. «Хезболла» звинуватила в організації атаки Ізраїль, влада якого не брала на себе відповідальність за цю операцію.

Увечері 27 вересня Армія оборони Ізраїлю завдала авіаудару по штабу «Хезболли» в південному передмісті Бейрута Дахія, а потім ще по кількох об’єктах у цьому ж районі. Внаслідок удару був убитий лідер «Хезболли» Хасан Насралла.

Сполучені Штати визнали ліванське проіранське угруповання «Хезболла» терористичною організацією, а Європейський союз вніс у чорний список лише її збройне крило, але не політичну партію. Політична партія «Хезболла» має місця в парламенті Лівану, вона представлена і в уряді цієї країни.